Hozzáférhetőbb háziorvosi és szakellátást ígérnek áprilistól

Új hatóanyagokat vettek fel az ingyenes és támogatott listára

Hozzáférhetőbb háziorvosi és szakellátást ígérnek áprilistól
Olyan új diagnosztikai és kezelési lehetőségekkel bővítenék a háziorvosok által nyújtható egészségügyi szolgáltatások körét, amelyek mind a háziorvosi rendelőkben, mind a beteg otthonában vagy az általa kért helyszínen elvégezhetők – az erre vonatkozó kormányhatározatot a legutóbbi ülésén fogadta el a kormány, és április 1-től már életbe is lépne. A szolgáltatáscsomag bővítésének célja, hogy a beteg számára folyamatossá tegyék a háziorvosi ellátást, ezzel lerövidítve a gyógyulás idejét és csökkentve az elkerülhető kórházi beutalások számát. A hamarosan életbe lépő határozat módosításáról egyelőre nem tájékoztatták az érintetteket. Ráadásul az injekciós, infúziós kezeléseket, amelyeket ezután nekik kell végezniük, eddig képzett egészségügyi nővérek végezték orvosi irányítással, így a már jól működő gyakorlatot rúgnák ezzel fel. Dr. Alămoreanu Ildikó háziorvos úgy véli, inkább a gyógyulást segítő intézkedésekre kellene fektetni a hangsúlyt.

Az elfogadott kormányhatározat az egészségügyi szolgáltatások és orvosi ellátás kereteit szabályozó 2021/696-os határozatot módosítja. Az új jogszabály értelmében a háziorvosok nemcsak a rendelőben, hanem a beteg otthonában vagy tartózkodási helyén, munkaidőn kívül is nyújthatnak bármilyen szükséges injekciós vagy infúziós kezelést saját betegeiknek. Ugyanakkor a járóbeteg-szakellátásban nyújtott egészségügyi alapcsomagba felvették a fizikoterápiára és rehabilitációra szakosodott orvosok által nyújtott szolgáltatásokat. 

– Most esedékes az új keretszerződések megkötése a háziorvosok és az egészségbiztosító pénztár között. Az otthoni betegellátás működése elsősorban ettől a keretszerződéstől függ – mondta dr. Alămoreanu Ildikó háziorvos, aki azt is elmondta, hogy az eddigi szerződés szerint is volt lehetőségük otthoni betegellátásra, amiért külön pont járt, és az újszülött-látogatást is előírta a szabályzat. – Ami a perfúziót és az  injekciót illeti, az egészségbiztosító pénztár eddig is alkalmazott külön struktúra gyanánt egészségügyi nővéreket otthoni betegápolásra. Ha ezt ezután a háziorvosokra bízzák, akkor kérdés, hogy mi lesz azokkal az alkalmazottakkal, akik eddig ezt csinálták. Az ezzel foglalkozó nővérek csoportokba szerveződve, orvosi irányítással, a biztosító jóváhagyásával és tudomásával végezték munkájukat – mutatott rá a háziorvos, aki szerint a beteg gyógyulása elősegítésének kellene nagyobb szerepet kapnia a betegellátásában. – Én hiába látogatom otthon a daganatos betegségben szenvedő pácienseimet, akiknek laboratóriumi analízisek elvégzésére, ultrahangvizsgálatra vagy röntgenkép készítésére lenne szükségük, ha nincs kellő pénzalap ezek elvégeztetésére. Ha nem akarnak három hónapot várni, fizetniük kell a magán egészségügyi létesítményekben mindezekért – mutatott rá dr. Alămoreanu Ildikó, aki szerint az ilyen helyzeteken kellene javítani.  

A kezelőközpontok napi tevékenységi rendjét úgy szabályoznák, hogy a biztosítottak számára legalább heti 35 órában és legalább heti 5 napra biztosítsák a hozzáférést, a napi beosztást az egészségbiztosítókkal folytatott tárgyalások útján állapították meg. Annak érdekében, hogy a szolgáltatások a betegek igényeihez igazodjanak, a gyógyászati és rehabilitációs kezeléseket csakis az egészségbiztosítókkal szerződéses kapcsolatban álló szakorvosok tervei alapján végzik a kezelőközpontokban.

Hosszabbítható munkaidő szakorvosoknak

A kormányhatározat egy sor jóváhagyott szabálya az egészségügyi pénztár és a szolgáltatók szerződéses viszonyára vonatkozik. Például lehetővé teszi a munkaidő maximum heti 17,5 órával történő meghosszabbítását a paraklinikai ellátást végző szakorvosok esetében, amennyiben a nyújtott egészségügyi szolgáltatás megköveteli a munkaidő meghosszabbítását. 

Az egészségbiztosítási alap hatékonyabb kezelésének érdekében szabályozták továbbá az egészségügyi alapellátásban az egy főre és orvosi szolgáltatásra jutó pontok garantált értékét, valamint a járóbeteg-szakellátásban a klinikai szakrendelésekre jutó pontok garantált értékét. Hogy a biztosítottak számára még hozzáférhetőbbé tegyék a kórházi ellátást megelőző egészségügyi szolgáltatásokat, a folyó év decemberéig fel nem használt pénzalapokat a munkaprogram szerint meghatározott határértékeket meghaladóan elvégzett orvosi szolgáltatások kifizetésére használják fel, az elért pontszámmal arányosan.

„A kormány által jóváhagyott szabályozással biztosítjuk a diszkriminációmentes kifizetések összehangolását minden szakterület esetében, amelynek kifizetései az egészségbiztosítási rendszer által történnek. Ez a szabályozás lehetővé teszi, hogy az egészségügyi alapellátásra elkülönített pénzalapot teljes egészében az háziorvosok által nyújtott szolgáltatások kifizetésére fordítsák. Ugyanakkor biztosítja, hogy a biztosítottak számára hozzáférhetőbbé tegyék a járóbeteg-szakellátásban nyújtott orvosi szolgáltatásokat, és hogy az erre a célra elkülönített pénzalapot hatékonyabban használják fel: a decemberig fel nem használt összegeket a járóbeteg-szakellátásban dolgozó szakorvosok munkaidőn kívül nyújtott szolgáltatások kifizetésére használják” – sorolta a módosítások előnyeit dr. Adela Cojan, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ideiglenes elnöke.

Ugyanezen a kormányülésen elfogadták az országos egészségügyi programokat jóváhagyó határozatot is Adriana Pistol egészségügyi államtitkár szerint, aki új, a krónikus betegségek kiszűrését célzó országos program beindítását is bejelentette. Ugyanakkor a PET-CT program révén nemcsak az onkológiai vagy hematológiai betegek, hanem más bántalmakban szenvedők számára is elérhetővé válik a két technikát egyesítő vizsgálat. Újdonság még, hogy két alegységre bontják az endokrin betegségekkel kapcsolatos országos programot, az egyik a csontritkulásban szenvedő betegek kezelését, a másik a jódhiány vagy rosszindulatú daganat miatt kialakult golyva kezelését szolgálja majd. A lakossági szűrőprogramok közül a méhnyakrák, az emlőrák, a vastagbélrák szűrését és a krónikus B, C és D típusú hepatitisz szűrését célzó alprogramokat finanszírozzák vissza nem térítendő külső forrásokból.

Új hatóanyagok az ingyenes gyógyszerlistán

A kormány új gyógyszerek felvételét is jóváhagyta az ingyenes és támogatott gyógyszerek közé, így április 1-től 34 új hatóanyag került fel a listára. Ezeket a krónikus tüdőbetegségben, rákbetegségben, szklerózis multiplexben, cukorbetegségben, ritka betegségekben szenvedők kezelésére írják fel – jelentette be dr. Adriana Pistol egészségügyi államtitkár azt követően, hogy a szaktárca közleményben tájékoztatott arról, hogy a kormány jóváhagyta a cisztás fibrózis kezelésében használt hármas kombinációs terápiás kezelés finanszírozását. Az új hatóanyagok ingyenessé és kedvezményessé tétele biztosítja a neurológiai betegségekben és Parkinson-kórban, epeút-hegesedésben, endokrin-  és anyagcsere-betegségekben, krónikus vesebántalomban, degeneratív szembetegségben,  zöldhályogban szenvedők kezelését. A listát továbbá kiegészítették még a daganatos betegségek, diabétesz, vérzékenység, magas vérnyomás, gerinceredetű izomsorvadás, amiloidózis, örökletes angioödéma kezelésére használt hatóanyagokkal is.