Hétfőtől világelső Simona Halep

Hétfőtől világelső Simona Halep
Döntőt játszhatott Simona Halep a 6 381 679 dollár összdíjazású, pekingi keménypályás teniszversenyen, miután szombaton 6:2, 6:4 arányban legyőzte a lett Jelena Osztyapenkót. E győzelemnek köszönhetően Halep – pályafutása során először – hétfőtől átveszi az első helyet a világranglistán. Ő az első román női teniszező, akinek sikerül felküzdenie magát a világranglista élére. Amióta létezik a világrangsor, ő a 25. listavezető. Ebben az idényben ez volt a negyedik mérkőzése, amelyen a világelsőség volt a tét számára: a francia nyílt teniszbajnokság döntőjében éppen Osztyapenkóval szemben maradt alul, a wimbledoni negyeddöntőben a magyar származású, brit színekben versenyző Konta Johanna győzte le, a cincinatti fináléban pedig az előző világelső, spanyol Garbine Muguruza Blancótól szenvedett vereséget. Ez volt Halep és a világranglista 8. helyét elfoglaló, 20 éves Osztyapenko második egymás elleni mérkőzése: az idei Roland Garros döntőjében 4:6, 6:4, 6:3-as drámai vereséget szenvedett a 26 esztendős konstancai teniszező.

A pekingi elődöntő azonban tökéletesen kezdődött Halep számára, hiszen könnyűszerrel elvette ellenfele adogatását, majd hozta a saját szerváját. 4:2-nél ismét brékelt Halep, majd 38 perc alatt 6:2-re lezárta a szettet. A második játszma elején fej fej mellett haladt a két játékos, aztán egy gyors brékváltást követően, 4:4-nél újra összejött a brék Halepnek, majd 6:4-re hozta a szettet, és ezzel megnyerte a találkozót. A mérkőzés 75 percet tartott. A román lány öt ászt ütött, míg ellenfele négyet, és ugyanannyi kettős hibát vétett.

A vasárnapi fináléban Caroline Garcia volt Halep ellenfele, az elődöntőben a francia a kétszeres wimbledoni bajnok cseh Petra Kvitovát verte. A 23 éves francia lány két szoros játszmában legyőzte Halepet, a találkozó egy órát és 52 percet tartott. Garcia sorozatban a második tornáján diadalmaskodik, a múlt héten a kínai Vuhanban nyert. Az első szettben 4:4-ig együtt haladtak, aztán Garcia saját adogatásának megnyerésével és brékjével hozta a szettet. A második játszmában szinte végig fej fej mellett haladtak, de 3:3-nál Halep 9 bréklabdát szalasztott el. A rövidítésben a román lány néhány pontatlan labdája és ellenfelének szerencsés ütése döntötte el a szettet és a találkozót. Halep egy ászt ütött és kétszer vétett kettős hibát, Garcia mutatója 3/1. A franciának 17 alkalommal volt nyerő ütése, de 31 ki nem kényszerített hibája is volt, a román statisztikája 16/31. Eddigi párharcukban a konstancai lány kétszer nyert.

Halep a döntőbe jutásért 636 300 dolláros csekket és 650 világranglistapontot kap.

Ez volt a román lány 27. döntője, amelyek közül eddig 15-öt nyert meg. 2013-ban hat, 2014-ben kettő, 2015-ben és 2016-ban három-három, idén pedig eddig egy trófeát hódított el.

A férfi világranglista-vezető finálét játszhatott a kínai fővárosban (3 millió dollár összdíjazás): a spanyol Rafael Nadal szombaton három szettben kerekedett felül a bolgár Grigor Dimitrovon. Döntőbeli ellenfele az ausztrál Nick Kyrgios volt, aki a második kiemelt Alexander Zverev felett diadalmaskodott. A német sem búsulhat: Nadal és a svájci Roger Feder után a harmadik, aki kijut a londoni Mesterek Tornájára.

Eredmények:

Férfiak, elődöntő: Kyrgios (ausztrál, 8.)–A. Zverev (német, 2.) 6:3, 7:5; Nadal (spanyol, 1.)–Dimitrov (bolgár, 3.) 6:3, 4:6, 6:1. Döntő: Nadal–Kyrgios 6:2, 6:1.Nők, elődöntő: Garcia (francia)–Kvitova (cseh, 12.) 6:3, 7:5; Halep–Osztyapenko (lett, 9.) 6:2, 6:4. Döntő: Garcia–Halep 6:4, 7:6 (3).Babos Tímea és a cseh Andrea Hlavackova bejutott a döntőbe a pekingi keménypályás tenisztorna női páros versenyében, miután a legjobb négy között döntő rövidítésben megnyerte mérkőzését. A negyedik helyen kiemelt duó – amely a múlt héten diadalmaskodott a taskenti viadalon – szombaton a másodikként rangsorolt Jekatyerina Makarova, Jelena Vesznyina orosz páros ellen lépett pályára, és egy perc híján kétórás csatában kerekedett felül.

Babos és Hlavackova kikapott a fináléban. Kettősük vasárnap az elsőként rangsorolt svájci Martina Hingis és tajvani Jung-dzsan Csan ellen lépett pályára, és egy óra hat perces csatában maradt alul. A magyar, cseh kettős májusban a madridi döntőben is találkozott riválisával, amely akkor 6:3, 6:4-re győzött. Ezúttal a US Open bajnokai még simábban nyertek.

Babosék – akik már biztos résztvevői a szingapúri WTA-világbajnokságnak – ötödször vívtak döntőt az idén, és három alkalommal (a marokkói Rabatban, a kanadai Québec Cityben, és Üzbegisztán fővárosában, Taskentben) nyertek a fináléban.

Eredmények, nők, páros, elődöntő: Babos, Hlavackova (magyar, cseh, 4.)–Makarova, Vesznyina (orosz, 2.) 7:5, 6:7 (4), 10–8. Döntő: Hingis, Jung-dzsan Csan (svájci, tajvani, 1.)–Babos, Hlavackova 6:1, 6:4.