Hétfőn „pótolják” a magyar feliratokat a karácsonyi vásáron

Hétfőn „pótolják” a magyar feliratokat a karácsonyi vásáron
Nincsenek magyar feliratok a kolozsvári karácsonyi vásáron, az ígéretek ellenére a Főtéren péntek este megnyitott rendezvény magyarul „nem kommunikál”.

Rácz Béla-Gergely, a városi önkormányzat RMDSZ-frakciójának vezetője a Szabadságnak elmondta: a kolozsvári karácsonyi vásárok rendezésével megbízott cég az ígéretek ellenére elmulasztotta a magyar feliratok kihelyezését.

- Az egyezség az volt, hogy minden román felirat mellett magyarul is megjelenik az üzenet, ennek ellenére péntek este a helyszínen azt kellett tapasztalnunk, hogy ígéretüknek nem tettek eleget. Számonkértük a rendezőktől a mulasztást, a válasz az volt, hogy a sietség miatt nem volt már idő a magyar feliratok kinyomtatására és elhelyezésére, de ezt hétfőn pótolni fogják. A cég képviselőinek magyarázata szerint utolsó percig nem volt biztos, hogy a járványhelyzet alakulása lehetővé teszi a vásár megszervezését vagy sem, a magyar feliratok kihelyezésének elmaradása tehát a kapkodás számlájára írható – tájékoztatott a tanácsos a szervezők válaszáról.

Rácz Béla-Gergely elmondta azt is: a céggel a szerződés ezelőtt négy évvel köttetett, abban pedig nem szerepelt a magyar feliratokra vonatkozó kitétel, ilyen szempontból a szervezőket nem lehet szerződésszegéssel vádolni.  A tavalyelőtti vásár néhány magyar felirata „különalku” eredménye volt. (Tavaly, mint ismeretes, nem tartották meg az ünnepi rendezvényt).  Rácz hangsúlyozta: a következő szerződéskötéskor a magyar feliratokra vonatkozó feltételek nem maradhatnak ki.

A tanácsos kérdésünkre elmondta: az önkormányzat vezetősége, Emil Boc polgármester nem fogalmazott meg kifogást, ami a magyar feliratokat illeti.

Borítókép: Musai-Muszáj