Helyi termelői és kézműves vásár Kispetriben

Helyi termelői és kézműves vásár Kispetriben
Helyi termelők és kézművesek vására zajlott szombaton Kispetriben, a kultúrház udvarán immár harmadszor, amely az előző kettőhöz hasonlóan jó hangulatúra sikeredett. Az első vásár alkalmával a helybéliek egyetértettek abban, hogy minden hónap első szombatján megtartják a termékmustrát, különböző különleges programokkal társítva. Az április elsejei vásáron hagyományos, paraszti magok cseréjére nyílt lehetőség, szombaton pedig tombolát szerveztek az egykori iskolaépületért és műhelyfoglalkozást, amelyen régi gyerekjátékokat, bábukat készítettek, természetes és újrahasznosítható anyagokból. A június 3-ai vásárra pedig könyvcsere van meghirdetve.

Tasnádi-Asztalos Andrea külföldről Kispetribe hazatérve megalapította a Humusz Egyesületet, amelynek fontos feladata, hogy támogassák a biogazdálkodást, a biológiai sokféleséget, az újrahasznosítható csomagolást, a regionális fogyasztást, az egészséges táplálkozást, a szociális gazdaságot, az emberek és a természet tiszteletét. Andrea pszichológus végzettségű, 13 év külföldi tartózkodás után tért haza két éve Kispetribe, ahonnan a szülei származnak. Úgy érezte, hogy Kispetrit, gyermekkori faluját, megpróbálja újraéleszteni, innen jött a vásár ötlete is. Az elképzelés az, hogy elsősorban a helyi termelőket hívják meg, azokat a falubelieket, akik Váralmás községhez tartoznak, ezzel is támogatva a helyieket, hogy lehetőségük legyen eladni, csereberélni termékeiket. Andrea elmondta, hogy sokan megismerték egymást, megtudták, kinek milyen terméke van, mit lehet tőle vásárolni és már a vásáron kívül is tartják a kapcsolatot. A vásár közösségépítő jellege is nagyon fontos Andreának és úgy látja, hogy ilyen szempontból is sikeresnek mondható. Akadnak olyan helybéliek is, akik szívesen elmennek segíteni, előkészíteni az asztalokat, padokat, úgy érzik, hogy szívügyük ez a kezdeményezés.

A sok finomság nagyon hamar elfogyott

Sok finomság, friss zöldség volt kapható, ami nagyon hamar elfogyott. Lehetett vásárolni zöldhagymát, spenótot, füstölt szalonnát, friss tejet, tojást, mézet, túrót, ordát, házi kenyeret, befőtteket, házi laskát, de volt frissen vágott nárciszcsokor is, és a jellegzetes írásos kézimunka sem hiányzott. A modernebbet kedvelők is találhattak maguknak valót, pl. illatos gyertyákat újrahasznosított kis csészékben, ékszereket, horgolt fülbevalókat, karkötőket és virágkompozíciókat, virágállványokat, vágódeszkákat. Megtudtuk, hogyan készül a fűszersó csalánnal és egyéb gyógynövényekkel, kíváncsiskodásunkra a finom somlikőr titkos receptjét is elárulták. Közben sült a palacsinta, szomjúságunkat szörpös vízzel enyhítettük.

A játékkészítő műhelyben baba készült kukoricacsutkóból, saját elképzelés szerint. Tasnádi-Asztalos János helyi termelő gyermekkora játékainak elkészítési módját mutatta be, például a „brüngőét”, ami árvacsalán virágjából készül. A két virág közötti szárba kis vékony ágacskát szúrt, és ha megfújta, pörgött. De a vízipuska, bürök és a fűzfasíp készítésének csínját-bínját is elmondta. A gyermekeknek tetszett, szívesen készítették és próbálták ki ezeket a játékokat.

Tasnádi-Asztalos János helyi termelő az árvacsalán virágjából brüngőt készített

A vásár sikeresen zárult, a szervezők, árusok, vásárlók, látogatók elégedettek voltak. A következő vásár június 3-án lesz, amelyre minden érdeklődőt sok szeretettel várnak.

Az eseményen készült fotóriportunkat ide kattintva nézhetik meg. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Erdélyi Kézmíves Céh (EKC) tegnap japánsztrájkot szervezett, miután a márciuska vásárt szervező magáncég a Főtéren olyan bérleti díjat szabott, amit a kézművesek egyáltalán vagy csak nagyon nehezen tudtak volna kifizetni. Emiatt más, alacsonyabb bérű helyszínt kellett találniuk termékeik eladására. Az EKC arra kérte tagjait, hogy tegnap 12 és 14 óra között karjukon fehér szalaggal és a tiltakozás szövegének kihelyezésével, valamint a munkaeszközeik asztalukra való kihelyezésével tiltakozzanak. Az EKC azt kifogásolta, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a márciuskavásár szervezésének jogát átruházta egy kereskedelmi cégre, amely az eddigi bérleti díjnak a többszörösét kérte a résztvevőktől, amit sok kézműves mester nem tudott megfizetni, így „kiszorult” a Főtérről.
Közhír