Hat magyar vb-érem rövidpályás gyorskorcsolyában

Hat magyar vb-érem rövidpályás gyorskorcsolyában
Liu Shaoang aranyérmet nyert szombaton 500 méteren a rövidpályás-gyorskorcsolyázók hollandiai Dordrechtben rendezett világbajnokságán.

A Ferencváros 22 éves gyorskorcsolyázója pályafutása első világbajnoki címét szerezte, korábban olimpiát és Európa-bajnokságot már nyert.     Magyarországnak ez a második vb-diadala, mivel Liu Shaolin Sándor 2016-ban ugyancsak a legrövidebb távon diadalmaskodott. A nők 500 méteres versenyében Kónya Zsófia a 12., Jászapáti Petra pedig a 13. helyen végzett. Korábban Liu Shaolin Sándor negyedik, az eleső Liu Shaoang pedig hetedik lett 1500 méteren. A nőknél ebben a számban Jászapáti a 11. lett, Kónyát kizárták a selejtezőben. Vasárnap Liu Shaolin Sándor arany-, Liu Shaoang ezüstérmet nyert 1000 méteren. A Ferencváros 25 éves versenyzője pályafutása második világbajnoki címét szerezte, öccse pedig másodszor állhatott dobogóra ezen a vb-n.

Liu Shaoang arany-, Liu Shaolin Sándor ezüstérmet nyert vasárnap összetettben. Ez Magyarország első összetett világbajnoki címe. Az ezüstérmes a bátyja lett, aki akár meg is előzhette volna fivérét, ha nem számolja el magát egy körrel.

A női váltó második lett a vasárnapi kisdöntőben, így összességében a hatodik helyen zárt. A stafétát ezúttal Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka és a 16 éves Somodi Maja alkotta, azaz Bácskai Sára Luca maradt ki.

Az olimpiai bajnok magyar férfi váltó ezüstérmes lett. Az 5000 méteres fináléban Burján Csaba elesett, így esély sem volt a staféta győzelmére, a második hely is az oroszok kizárásával lett meg a hollandok mögött.

A magyarok minden idők legeredményesebb szereplésével, hat éremmel, köztük három arannyal zárták a vb-t: Liu Shaoang 500 méteren és összetettben diadalmaskodott és 1000 méteren ezüstérmesként zárt, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor az 1000 méter aranyérme mellé összetettben második lett. Ezzel Magyarország az éremtáblázat második helyén zárt Hollandia mögött.

Borítkép: Liu Shaolin Sándor (balra) és öccse öröme