Három, kettő, egy… 10. Oviolimpia!

Három, kettő, egy… 10. Oviolimpia!
A gyermekekben, a fiatalságban van a jövő. Sokat halljuk és hangoztatjuk ezt a már-már elcsépelt igazságot. Arra azonban kevésbé figyelünk, hogy azok a gyermekek, akik a jövő felnőttjei lesznek, tudatosak és egészségesek legyenek. Többek között erre buzdítja a legkisebbeket az Oviolimpia, amely idén ünnepelhette a 10. születésnapját.

Nyüzsgő óvodásokkal és hasonlóan lelkes óvó nénikkel telt meg a Sonia Iovan sportterem péntek reggel. Amíg a csapatok átöltöztek és elkészültek a kezdésre, Lészai Emőke, a Csemete Református Óvoda igazgatója, óvónője és az olimpia egyik szervezője mesélt a rendezvény létrejöttéről és céljairól: „Erasmus program kapcsán szerveztük meg először az Oviolimpiát tíz évvel ezelőtt, elsősorban azzal a céllal, hogy a gyermekeket bevezessük a tudatos életmód és a testmozgás világába már óvodás kortól. Ahogy a mottónk is mondja, nem a verseny a lényeg, hanem a részvétel, és az, hogy a gyerekek a mozgás fontosságát megértsék.” Lészai elmondása szerint az Oviolimpia arra is lehetőséget ad, hogy a magyar óvodások egymással találkozhassanak.

Az öltözködés után kezdetét vette a verseny. Felcsendült a Queen jól ismert, We Are the Champions című slágere, a csapatok pedig, az óvó nénik vezetésével stílszerűen felvonultak a teremben. Olyan volt, mint a Diáknapok, csak nagyon kicsi gyerekekkel. A felvonulást követően dr. Lészai Lehel, a Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar oktatója műsorvezetői szerepet öltve magára, köszöntötte a gyerekeket, bemutatta a zsűrit, majd zeneszóra, Oláh Réka irányításával a versenyzők bemelegítettek a nagy megmérettetés előtt.

A háromtagú zsűrit Mihály Béla, a Kolozs megyei tanfelügyelőség módszertanos tanára, Szabó Gábor szaktanfelügyelő és Rácz Levente Zsolt városi tanácsos alkotta, akik többek között a pontosságot, a csapatjátékot, a bátorságot és a kitartást figyelték és pontozták. A csapatok nem helyezéseket, hanem jelzőket, minősítéseket kaptak. Ezáltal minden csapat részesült érmében, serlegben és különféle ajándékokban, senki nem érezte magát vesztesnek.

A Csemete Alapítvány és a Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar szervezte Oviolimpia versenyszámait mindig olyan gyakorlatok teszik ki, amelyeket az óvodások már ismernek vagy éppen most tanulnak meg – magyarázta Lészai Emőke. Ennek megfelelően a három gyakorlat egyensúlyozásból, akadálykikerülésből, kúszásból és célba dobásból állt. Természetesen a gyorsaság is számított, a csapattagok stafétában végezték el a gyakorlatokat. A pályák előkészítése és a gyakorlatok bemutatása a 15 önkéntes feladata volt. Miután a 19 csapat, azaz a 98 kisgyerek sikeresen teljesítette a feladatokat, az óvó nénikre került a sor, akik, óvodásaikhoz hasonlóan megmérették magukat.

Már az olimpia megnyitásakor kiderült, hogy a résztvevők egytől-egyig szeretnek bulizni, így nagy öröm fogadta a meglepetést. A verseny után a gyermekek és pedagógusaik rögtönzött táncházban vettek részt Péter Orsolya néptáncoktató csengő hangja és tánclépései nyomán. A meglepetéstánc alatt a zsűri összedugta a fejét, majd minden csapatnak kiosztotta a neki járó titulust az ajándékokkal együtt. Így, hogy nem helyezésekért folyt a verseny, minden gyerek boldogan fogadta a kapott minősítést, serleget és érmát, senkinél sem törött el a mécses.

A serlegek megcsodálása és a csoportkép elkészítése után a fáradt, de boldog óvodások fáradt, de elégedett óvó nénijeikkel elindultak az öltözők felé, hogy az egyenpólókat maguk mögött hagyva őszi vakációra menjenek. Gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt ilyen vakációkezdést kívánok.