Gyökeresen átalakul a Fellegvár, a városháza uniós alapokra számít

Nem távolítják el az illegálisan elhelyezett Funar-keresztet

Az ötletbörze nyertesei egyértelműen a kereszt eltávolítása mellett foglaltak állást LÁTVÁNYTERV
Ismét a figyelem középpontjába került Kolozsvár egyik turisztikai attrakciója, a Fellegvár. Bár a felújítást célzó ötletbörze nyerteseit már 2019-ben kihirdette az önkormányzat, az Emil Boc vezette városháza szakembereinek még mindig nem sikerült kimozdítaniuk a holtpontról az irodaasztalok fiókjában porosodó megvalósíthatósági és kivitelezési tervek megvalósítását. Források szerint a gond továbbra is az, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal munkatársai továbbra sem tudták megoldani a finanszírozás kérdését. Az elképzelés szerint az önkormányzat minimum tízmillió eurós európai támogatás lehívására készül: a feltett szándék szerint a Fellegvárat olyan szabadidős és kulturális területté varázsolnák, amely kapcsolódik a Hója-erdőhöz és a falumúzeumhoz. A felújítási tervek szerint a Gheorghe Funar által 1997-ben felállított keresztnek nincs helye a Fellegváron, a városháza azonban tavaly közleményben leszögezte: a kereszt marad.

Ismét napirendre került a Fellegvár kérdése. Dan Tarcea alpolgármester szerint a Fellegvár, Kolozsvár egyik legfontosabb turisztikai látványossága, és mihamarabbi korszerűsítésre van szükség annak érdekében, hogy bekerüljön a városba látogatók fő látogatási célpontjai közé.

A tisztségviselő kijelentette: jelenleg már a részletes városrendezési terv különböző szakaszain dolgoznak. 

– A legnagyobb gond, hogy pillanatnyilag nincs olyan nyílt európai finanszírozási forrás, amelyre a Fellegvár átalakítási terve jogosult lenne. Rendkívül nagy beruházásról van szó, és ezt a kolozsvári önkormányzat költségvetéséből nem tudjuk megvalósítani. Nagyon sok pénzről beszélünk. Feltétlenül szükség van európai alapok bevonására – mondta Dan Tarcea. 

Eltávolítják a Funar-féle emlékművet? 

Amint arról korábban tudósítottunk, 2022 novemberében a kolozsvári helyi tanácsosok több mint 35 millió lejt hagytak jóvá különböző területek kisajátítására, hogy a terv megvalósuljon. A szakemberek szerint a munkálatok 140 295 négyzetméteren zajlanak majd, a tervek szerint az övezetben 1100 fát ültetnek. A sétálóövezet összesen 26 500 négyzetméteres lesz, a biciklik és elektromos rollerek számára 110 parkolóhelyet hoznak létre. Ezen kívül az elektromos autók számára hét, az ugyanilyen típusú biciklik és rollerek számára tizenegy töltőállomást terveznek.

Helyreállítják a Fellegvár bejárati kapuit, és közöttük gyalogosövezetet alakítanak ki. A Belvedere szálloda mögötti parkolót megszüntetik, és – az elképzelések szerint – eltávolítják a Gheorghe Funar rosszemlékű kolozsvári polgármester idejében felavatott Hősök emlékművet.

Ezzel kapcsolatban azonban Eugen Pănescu műépítésznek kételyei vannak. Úgy tudja, a városháza illetékesei védelmükbe vették a Funar által törvénytelenül, a megfelelő urbanisztikai dokumentumok megszerzése nélkül elhelyezett, Virgil Salvanu építész által tervezett óriáskeresztet.

Lapunk Silviu Aldeához az ötletbörzét megnyerő cégtársulás (Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass és Ana Horhat) képviselőjéhez, az Atelier MASS vezetőjéhez fordult. A műépítész a Szabadságnak elmondta: továbbra is rendkívül érzékeny a kereszt-téma. 

– Az ötletbörze nyertesei egyértelműen a nem odaillő kereszt eltávolítása mellett foglaltak állást. Azt javasoltuk, hogy a nemzet hőseinek állított keresztet helyezzék át a Tordai úton található Hősök temetőjébe. Ehhez megkaptuk az országos műemlékvédelmi bizottság jóváhagyását is. A Fellegvár átrendezési terve közvita tárgyát képezte, senkinek sem volt ellenvetése. Aztán a sajtón keresztül gyakorolt nyomás hatására a polgármesteri hivatal meggondolta magát, és elállt a kereszt áthelyezésétől – jelentette ki Aldea, aki hozzátette: reméli, hogy egy kis gondolkodási idő után a városháza illetékesei jobb belátásra térnek.

Tudtatta: a szakemberek nem akarták az egész terv ellehetetlenítését, ezért „szürke zónaként” kezelik a Fellegvárnak azt a részét, ahol a kereszt áll. Pontosabban: az övezet átalakítására vonatkozó a részletes városrendezési terv „megkerülte” a kereszt körüli részt. – A döntés nem a mi kezükben van. Egyértelműen szélesebb körű vitára van szükség – jelentette ki a szakember.

A tervek szerint az autóknak nem lesz többet bejárásuk a citadellához. A Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) járatot indít a Fellegvárra, és arra is gondot fordít, hogy ne csak könnyen, hanem környezetbarát körülmények között lehessen megközelíteni a területet, ezért elektromos autóbusz szállítja majd az arra járókat.

Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy a város felőli dombon több gyalogos sétányt, valamint kilátópontokat alakítanak ki. Ezen kívül két sportpályákkal ellátott játszótér is lesz, a várost a nyári időszakban üzemelő teraszokról is meg lehet majd csodálni. 

A projekt magában foglalja az ejtőernyős torony átalakítását is, részletek viszont még nem állnak rendelkezésre.

Pănescu: a lehető legkevesebb természetrombolás a cél

Eugen Pănescu műépítész lapunknak elmondta: a Fellegvár átalakításának egyik legfontosabb szempontja, hogy a területen a lehető legkevesebbet rombolják a természetet. Prioritást élvez a játszótér, a sportpálya, a kutyasétáltató, az idényrendezvények színhelyének kialakítása, a növényzetnek lakossági közreműködéssel történő karbantartása.

Közölte azt is: újratervezik a sétányokat, amelyek kevésbé lesznek lejtősek, hogy kerékpárral is lehessen rajtuk közlekedni. Az övezetet megtisztítják a vadon nőtt növényzettől, és új világítási rendszerrel szerelik fel. A tervek szerint a Fellegvárat alkalmassá teszik különböző szabadtéri rendezvények szervezésére is.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal sajtóosztályához fordultunk hivatalos álláspontért. A városháza illetékeseivel történt egyeztetést követően a sajtóosztály munkatársai közölték: városrendezési terv értelmében a 2019-ben szervezett nemzetközi ötletbörze győztes megoldásán alapszik, ez nem a műemlék lebontását, hanem a bástya helyreállítását javasolja. Leszögezik: a kereszt (Nemzetünk Hőseinek Emlékműve) megmarad a bástyán.