GeoFolk – népviselet-kavalkád az Európa-nap alkalmából Kolozsváron

GeoFolk – népviselet-kavalkád az Európa-nap alkalmából Kolozsváron
A május 9-i Európa-nap alkalmából Kolozsvárra érkezett a GeoFolk kiállítás: az európai béke és egység ünnepén a világ különböző tájainak népviseletei költöztek be a Deák Ferenc/Eroilor utca elején, a harang mellett található térre. Dávid Botond fényképész projektjének célja egyetlen kiállításban mutatni meg, hogy a világ különböző pontjain mit is jelent a népviselet fogalma.

Az 54 méter hosszúságú kiállítás jelenleg több mint 1700 fényképet tartalmaz és folyamatosan bővül, láthatunk népviseleteket Románia és Erdély számos térségéből, valamint mások mellett Magyarországról, Indiából, Amerikából, Szlovákiából, Bosznia–Hercegovinából és Litvániából is. A május 9-i, hétfői megnyitón jelen volt Winkler Gyula, az RMDSZ Európai Parlamenti képviselője, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, valamint Dávid Botond fényképész, a GeoFolk ötletgazdája. 

A vándorkiállítás kolozsvári megnyitójának hangulatát a Tokos zenekar muzsikája alapozta meg, majd a jelenlévőket elsőként Oláh Emese köszöntötte, aki az európai béke, egyetértés és egység fontosságát emelte ki. A folytatásban Winkler Gyula elmondta: ez a tárlat megmutatja, hogy tárt karokkal közeledünk a különböző kultúrákhoz, valódi nemzetközi névjegykártya, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

Winkler Gyula és Dávid Botond a kolozsvári kiállítás megnyitóján

Dávid Botond a megnyitón kiemelte: elsősorban a sokszínűség foglalkoztatja, célja „megmutatni a magunk és a mások népviseletét”, valamint megadni a képek által azok összehasonlításának lehetőségét. Szerinte a sorozat által szépen kirajzolódik az egyes térségek, tájegységek egymásra hatása, hogy miben vagyunk hasonlóak és miben vagyunk teljesen különbözőek. Mennyivel jobb és szebb, ha a mezőn is nem csupán egyetlen fajta virág van, hanem több szín és forma tarkítja – fogalmazott a megnyitón Dávid Botond. Jelenleg 60 ország 250 nemzetisége képviselteti magát a tárlaton, de a székelyudvarhelyi fényképész hosszú távú célja, hogy a világ minden népviseletét megörökítse.

A tíz éve útjára indult GeoFolk tavaly az Európai Parlament Európai Polgár díjának romániai kitüntetettje volt, Dávid Botond projektjét Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője terjesztette fel az elismerésre.

A már több mint húsz helyen kiállított vándortárlaton a népviseletbe öltözött gyerekeket, fiatalokat, időseket és párokat megörökítő fotók között Your traditional costume (A te népviseleted) felirattal ellátott üres kockákat is találunk, hiszen, ha valaki nem találná meg saját szülőfalujának, tájegységének, nemzetiségének hagyományos öltözetét a tárlaton, az jelentkezhet Dávid Botondnál, hogy még tovább kerekedjen a GeoFolk gyűjtemény.

A szabadtéri kiállítás május 17-ig tekinthető meg Kolozsváron, érdemes átadni magunkat a népviselet-kavalkádnak, közel menni a fotókhoz és elmerülni az öltözékek részleteiben.

(Fotók: Rohonyi D. Iván)