Fuvarozók hosszabbítsák meg az RCA-tarifák felső határának érvényességét

Fuvarozók hosszabbítsák meg az RCA-tarifák felső határának érvényességét
A közúti fuvarozók érdekképviseletei azt kérik a kormánytól, minél hamarabb, kormányhatározatban rendelje el a kötelező gépjármű-biztosítási (RCA) tarifákra vonatkozó plafon érvényességi idejének meghosszabbítását.

A fuvarozói egyesületek arra kérik a kormányt: mihamarabb fogadjon el egy kormányhatározatot, amellyel meghosszabbítja a kötelező gépjármű-biztosítási (RCA) tarifákra vonatkozó plafon érvényességi idejét, hiszen a jelenlegi periódus két hét múlva lejár, az új járműbiztosítási törvény pedig még nincs érvényben.

A közúti fuvarozók érdekképviseletei által kiadott közleményben az áll, hogy 2014–2016 között a szállítással foglalkozó cégek számára 500 százalékkal emelkedtek az RCA-tarifák, holott a károk ezt nem tették indokolttá. „A biztosítótársaságok úgy állapították meg az RCA tarifáit, mint a piacon, beleszámították az összes működési költségüket is, aminek pedig semmi köze az RCA-szektorhoz, és kihasználva azt, hogy az RCA kötelező, óriási árakat kértek a közúti szállítással foglalkozó cégektől azért, hogy profitjukat és tőkéjüket növelhessék” – írják a fuvarozók.

A kötelező járműbiztosításokról szóló törvénynek erre a piacra kellene szabályozásokat behoznia, határokat megállapítania, és megakadályozni az említetthez hasonló visszaéléseket a biztosítótársaságok részéről – vélik.