CFR 1907: sikerrel kezdődött a második Iordănescu-korszak

CFR 1907: sikerrel kezdődött a második Iordănescu-korszak
Véget ért a gól- és győzelemínség a Kolozsvári CFR 1907 számára: miután sorozatban négy mérkőzés alatt egyszer sem tudott betalálni (három vereség és egy gól nélküli döntetlen során), a labdarúgó I. liga alapszakaszának 12. fordulójában két góllal nyert Jászvásáron az Emil Alexandrescu Stadionban rendezett zárt kapus mérkőzésen.

Edward Iordănescu vezetőedző mandátuma így pozitív előjellel kezdődött, a bajnokcsapat a koronavírusból felgyógyult Ciprian Deac góljaival 2–0 (1–0) arányban diadalmaskodott a helyi Politechnika felett. A vasutasok ezzel visszavágtak a Román Kupában elszenvedett vereségért.

Már az első percekben a vendégek voltak a veszélyesebbek, Deac hagyta ki az első helyzetet is: a tizenhatoson belül, mintegy 11 méterről fölé lőtt. A 14. percben viszont már rezgett a háló: Valentin Costache lövése egy védőről lepattant, a venezuelai Mario Rondón az alapvonalnál utolérte a labdát, s tökéletes beadását Deac a hálóba vágta (0–1). Három percre rá a hazaiak egykoron U FC-nél is megfordult játékosa (a kupagyőztes gól szerzője), Andreas Calcan a 16-os széléről próbálkozott, lövése megpattant, de Cristian Bălgrădean így is biztosan megfogta a labdát. A 19. percben Deac volt a feladó, a horvát Damjan Djokovics továbbfejelte a labdát Andrei Burcă felé, de a hátvéd nem találta el a kaput. A 33. percben Djokovics ívelt be balról, Alexandru Chipciu lövését blokkolta a moldvaiak magyar kapusa, Bősz Levente, a labda Chipciu beadásából Rondónhoz jutott, aki kapufát fejelt. A félidő hajrájában ismét Deacon volt a sor, a 42. percben lövése megpattant egy védőn, és a kapura hullt.

Hosszú kihagyás után a második félidőben ismét pályára lépett a sérülésből felgyógyult brazil Paulo Vinícius. Térfélcsere után is a CFR-játékosok voltak aktívabbak, a 62. percben Deac beadásából Rondón próbálkozott, de a lövést hárította a kapus. Egy perccel később viszont a hazaiaknál maradt ki helyzet: a brazil William Soares da Silva elvesztette a labdát a középpályánál, így a belga Dzenan Zajmovic került helyzetbe, de keresztbelőtt labdája a kapu mellett hagyta el a játékteret. A 71. percben Costache lövését bravúrral öklözte ki Bősz, Deac pedig nem tudott lecsapni a lehulló labdára. A találkozó a 76. percben dőlt el, amikor a horvát Gabriel Debeljuhot a büntetőterületen belül elsodorta a görög Nikosz Bakszevanosz, a fővárosi Marcel Bârsan játékvezető nem hagyott előnyszabályt (a továbbcsorgó labdát Adrian Păun a hálóba vágta), 11-est ítélt. A büntetőt magabiztosan értékesítette Deac (0–2). A hosszabbításpercekben szépíthetett volna Juan Pablo Passaglia, de közeli lövését megfogta Bălgrădean.

Edi Iordănescu együttese: Cristian Bălgrădean – Mateo Susics, Denis Ciobotariu, Andrei Burcă (46. perc Paulo Vinícius), Mario Camora – Ciprian Deac (81. perc Luis Aurelio Coimbra), William Soares da Silva (66. perc Ovidiu Hoban), Damjan Djokovics – Alexandru Chipciu, Mario Rondón (66. perc Gabriel Debeljuh), Vasile Costache (75. perc Adrian Păun); fel nem használt cserék: Grzegorz Sandomierski – Nicolae Carnat, Cătălin Itu, Cristian Manea.

A jászvásáriak a bajnokságban hat forduló óta nem nyertek (egy döntetlen, öt vereség).

A CFR 1907 következő próbatétele csütörtökön 19.55-kor Bernben lesz, az Európa Liga csoportkörének zárásán: a BSC Young Boys ellen győzni kell a kupatavasz eléréshez.

Eredmény, I. liga, alapszakasz, 12. forduló: • Jászvásári/Iaşi-i Politechnika–Kolozsvári CFR 1907 0–2 (gól: Ciprian Deac 2 – 14. és 78., perc, a második 11 m). A forduló hétfőn a Gyurgyevói/Giurgiui Astra–Târgoviştei Chindia és a Krajovai Universitatea FC–Medgyesi Gázmetán találkozóval zárult. Az állás: 1. FCSB 30 pont/12 mérkőzés, 2. Krajova 25/11, 3. KV. CFR 1907 24/12, 4. Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK 20/12 (17–12), 5. Clinceni-i Academica 20/12 (14–9), 6. Aradi UTA 17/12, …, 14. Jászvásár 10/12.

Borítókép:  Négy mérkőzés óta hiánycikk volt a vasutasok gólöröme – FOTÓ: WWW.CFR 1907.RO