Fogarasi jégszállótól Tündér-völgyi agyagkastélyig

A Fogarasi-havasok magaslatai télen még látványosabbak - FOTÓ Kovács Zsuzsa
Amennyiben havat, jeget és hófödte hegyoldalakat szeretnél látni, de itthon nincs esélyed rá, gyere velünk a Bâlea-tóhoz február 24-25-én. Kétnapos kirándulásunk fő attrakciója a 2034 m magasan fekvő Bâlea-tó közelében épült jégszálló és jégtemplom lesz, ahova libegővel fogunk feljutni. A jégszállót és a jégtemplomot a Bâlea-tó jegéből építik fel minden télen, évente sok turistát odavonzva.

Megjelent a Szabadság és az EKE – Kolozsvár 1891 turistamelléklete, az Erdély 2024. januári számában.

KOVÁCS ZSUZSA

Karácsony és újév között ott jártunk a családdal, így lehetőségünk volt látni az épülő jégszállót, amely ezen a télen négy igluból fog állni. Akkor már három fel volt építve, a negyediknek még csak az alapja volt meg. Minden igluban lesz három szoba és egy bár. Az első szoba már készen volt, szállóvendéget is fogadott. Ezt mi is megnézhettük, sőt azt is láthattuk, amint a jégszobrászok dolgoztak, híres személyek jégbefaragott arcmásával díszítik a szálló szobáit. A leendő templom helyén akkor még csak egy kereszt állt, remélhetőleg az is felépül februárra. Csodálatos volt a vastag hótakaróval fedett hegyek-völgyek látványa a ragyogó napsütésben. Bár nem készültünk túrázásra, nem tudtunk ellenállni a hegy csábításának, elindultunk a Paltinu-nyereg meghódítására. A fiamnak sikerült feljutni, én csak a közepéig értem el, túlságosan fárasztó volt a 40-50 cm-es hóban mászkálni, de így is csodálatos élmény volt. Lefelé már sokkal könnyebb volt a haladás, még a nadrágféket is kipróbáltuk időnként.

Kirándulásunk során nemcsak a jégszállót és a jégtemplomot fogjuk megnézni, hanem sorra vesszük a környék érdekesebbnél érdekesebb látnivalóit is, olyanokat, mint a feje tetejére állított ház, a Tündér-völgyi agyagkastély, a kerci ciszterci kolostor, vagy a fogarasi vár. Emellett ellátogatunk egy szarvasfarmra, majd egy hagyományos gyapjúfeldolgozó és -ványoló műhelybe is. Ha sikerült felkelteni a kíváncsiságodat, akkor keresd fel a honlapunkat a további részletekért és jelentkezésért.