Fizetésemelésre számít 2023-ban a munkavállalók mintegy fele

Év végi és elei felmérések: mire számít idén a lakosság?

Fizetésemelésre számít 2023-ban  a munkavállalók mintegy fele
A munkavállalók mintegy 53 százaléka fizetésemelésre számít 2023-ban, és 40 százalékuk munkahelyet vált, ha nem nő a bére – derül ki egy friss felmérés kedden közzétett eredményeiből. Egy másik közvélemény-kutatás szerint a romániaiak többsége (54 százaléka) úgy véli, hogy számára jóval kedvezőbb volt a 2022-es év a világjárvány miatti megszorítások által jellemzett előző két évnél.

Az Undelucram.ro online platform által készített felmérésben a válaszadók az IT-szektorban, a kiskereskedelemben, a pénzügyi és a banki szektorban, az üzleti folyamatok kiszervezése (BPO) és szolgáltatások, a távközlés, a fogyasztási cikkek gyártása, az egészségügyi szolgáltatások, az ipari termelés terén, a HoReCa-ágazatban, a szénhidrogén/energia gyártása és szállítása, a tudományos/műszaki szolgáltatások, az építő-/bútoripar, a média és a kultúra területén tevékenykednek.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint az alanyok mintegy 27 százalékának 20-30 százalékos béremelésre lenne szüksége ahhoz, hogy meg tudjon élni, 20 százalék 10-15 százalékos, 19 százalék pedig 15 és 20 százalék közötti fizetésemelésre számít. Mintegy 7 százalék mondta azt, hogy 50 százalékot meghaladó béremelést szeretne, 6,5 százalék pedig akkor is meg tudna birkózni a kiadásokkal, ha a fizetése nem nő idén.

A munkavállalók 41 százalékának eltökélt szándéka más állás után nézni, ha nem kapja meg a várt béremelést, 19 százalék ez esetben bértárgyalást kezdeményez felettesével, 13 százalék egy második állás után néz, 9 százalék pedig egyéb juttatásokkal is beérné. A válaszadók 19 százalékának nincsen B terve arra az esetre, ha idén nem kap fizetésemelést.
Évente emelkedő fizetések

A megkérdezett munkavállalók mintegy 35 százaléka azt nyilatkozta, hogy évente emelik a fizetését, 28 százaléknak csak akkor, ha bértárgyalást kér, 19 százalék a teljesítmény függvényében kap nagyobb fizetést, 12 százalék pedig azt mondta, hogy vállalatánál csak bizonyos beosztások esetében van évente béremelés. A válaszadók közel 2 százaléka válaszolta azt, hogy negyedévente, 5 százaléknak pedig kétévente növelik a fizetését.

A munkavállalók 29 százaléka úgy véli, meg tud birkózni a megnövekedett kiadásokkal akkor is, ha nem emelik a fizetését, de apróbb változtatásokra lesz szükség az életvitelében, például kevesebbet fog utazni, nyaralni, és olcsóbb termékeket fog vásárolni. Körülbelül 23 százalék nagyobb változtatásokra kényszerül, például nem vásárol új ruhát, inkább saját márkás termékeket választ az áruházakban, s még jobban odafigyel a közüzemi költségekre (energiaszámla, vízdíj).

A válaszadók 17 százaléka úgy gondolja, hogy nagyon nehezen fog boldogulni, mert a törlesztő részletek és az egyéb nagyobb kiadások felemésztik havi jövedelmük nagy részét. Körülbelül 13 százalék mondta azt, hogy nem kell ugyan törlesztő részletet fizetnie, de így is nehéz dolga lesz, mert alacsony a fizetése, s nincs kilátásban béremelés. Tíz százalék azt vallotta, hogy a törlesztő részlet elviszi a család havi jövedelmének jelentős részét, de kap némi segítséget a szülőktől. A megkérdezettek mindössze 8 százaléka mondta azt, hogy boldogulni fog, nem kell csökkentenie a kiadásait.

A munkáltatók 62 százaléka tervez béremelést adni

A munkáltatók mintegy 62 százaléka nyilatkozta azt, hogy idén emelni tervezi alkalmazottai fizetését, 21 százalék csak bizonyos munkakörben dolgozó alkalmazottak bérért készül növelni, 17 százalék pedig nem emel fizetést ebben az évben.

A HR-szakemberek 36 százaléka szerint vállalatuknál 5-10 százalékkal fognak nőni a bérek idén, 22 százalék 5 százalékos, 17 százalék pedig 10-15 százalékos emelésre készül. A HR-szakértők mintegy 2,5 százaléka 30-40 százalékos fizetésemelést helyezett kilátásba.

A munkáltatók 52 százaléka a munkavállalók motiváltságának fenntartására irányuló éves terv részeként tervezi végrehajtani a béremelést, 28 százalék a gazdasági helyzet, 17 százalék a munkaerőpiac dinamikája, 2,5 százalék pedig a vállalat várakozásokat felülmúló teljesítménye miatt ad fizetésemelést. Körülbelül 5 százalék más okokból tervezi emelni a béreket.

Azok, akik nem emelik a fizetéseket, 39 százalékban azért döntöttek így, mert más módon akarják megjutalmazni alkalmazottaikat. A megkérdezett munkavállalók 28 százaléka azért nem növeli a béreket, mert a vállalat pénzügyi helyzete ezt nem teszi lehetővé, 17 százalék a makrogazdasági környezetre hivatkozott, 17 százalék pedig azzal indokolta a döntést, hogy vállalatuknál csak bértárgyalással nőnek a bérek.

Az Undelucram.ro a legnagyobb online munkavállalói közösség Romániában, a platformon regionális szinten több mint egymillió munkavállaló van jelen. A platform decemberben készített közvélemény-kutatásában 3834 munkavállalót és 446 munkáltatót (a vállalatok humánerőforrás-szakértőit) kérdezett meg. 

A 2022-es esztendő jóval kedvezőbb volt az előzőeknél

A Reveal Marketing Research online felméréséből megtudhatjuk: a világjárvány utáni korlátozások feloldása után a romániaiak nyugodtabbak és optimistábbak lettek, ami a következő évvel kapcsolatos várakozásaikban is megmutatkozott. E szerint 48 százalékuk bizakodóan nyilatkozott a 2023-as évről, mindössze a 15 százalékuk volt pesszimista.

Az Agerpres hírügynökség által ismertetett felmérés szerint az emberek derűlátása az életkorukkal fordítottan egyezik meg: a 18 és 24 év közötti korosztálynak a 74 százaléka, míg az 55 év fölöttieknek csak a 18 százaléka tekint optimistán az idei évre. A válaszadók 43 százaléka elsősorban az anyagi helyzetének javulására számít 2023-ban.

Ugyanakkor mindössze tízből három romániai számít idén az ukrajnai helyzet enyhülésére/a háború végére és Románia schengeni csatlakozásának jóváhagyására.

A válaszadók egynegyede nyilatkozta azt, hogy lakhelyet változtatna 2023-ban, 12 százalék ugyanazon a településen belül, 8 százalék más településre, 4 százalék más országba költözne.

A felmérés szerint a romániaiak közel egynegyede (23 százaléka) munkahelyet is változtatna idén. Ez a szándék a 18-34 év közötti korosztály 32 százalékát jellemzi.

Az újévi fogadalmakkal kapcsolatos kérdésre 32 százalék azt válaszolta, hogy idén többet szeretne utazni, 30 százalék több időt töltene a családjával, 29 százalék pedig egészségesebben táplálkozna.

A Reveal Marketing Research online felmérése december 28. és január 1. között készült a 18 év feletti internetfelhasználók körére reprezentatív 1005 fős mintán, a hibaküszöbe 3,1 százalékos.