Fiataloknak szóló pályázatokat hirdetnek a Petőfi-emlékév alkalmából

Fiataloknak szóló pályázatokat hirdetnek a Petőfi-emlékév alkalmából
A magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a magyar Országgyűlés a 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. közötti időszakot – a tanévhez igazítva – Petőfi-emlékévvé nyilvánította. Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont ennek szellemiségében több programmal is tiszteleg a költőóriás személye és munkássága előtt, továbbá Petőfi ma címmel felhívást hirdet középiskolás tanulók számára versmegzenésítés és egyéb verses produkciók létrehozására – írják közleményükben.

Az első felhívás középiskolás osztályközösségeknek szól, akik különböző verses-zenés produkciókkal jelentkezhetnek. A pályázatra Petőfi Sándor műveiből ihletődött, vezetőtanár által koordinált produkciókat várnak 15-20 perces terjedelmű videófelvételen beküldve. A második felhívás olyan középiskolásoknak és fiataloknak szól, akik Petőfi Sándor verseket zenésítenek meg és mutatnak be. A pályázatra 2-3 vers megzenésítésével, hangszeres előadásával lehet jelentkezni 5-10 perces terjedelmű videóban.

Mindkét felhívásra a jelentkezési határidő március 17. A produkciókat az office@hagyomany.ro e-mailcímre várják, a beküldött anyagokat pedig szakmai zsűri értékeli. A nyertes pályázók alkotásaikat április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából közönség előtt is bemutathatják, továbbá minden produkciót elérhetővé tesznek a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Facebook-oldalán.

A nyertes pályázókat Petőfi-kötetekkel, illetve Petőfi-tanulmányúton való részvétellel jutalmazzák. Mint írják, a program végső célja, hogy a nyertes pályázatokból olyan közös összművészeti produkció szülessen, amelyet a Hargitai Megyenapokon és más intézményi programokon is bemutathatnak Hargita megye különböző településein a Petőfi Sándor-emlékév időszakában.

(Borítókép: Részlet Egressy Gábor 1844-45 körül készült Petőfi-dagerrotípiájából, amely az egyetlen fénykép, ami Petőfi Sándorról fennmaradt)