Erdélyben a Petőfi 200 mozgó múzeumbusz

Erdélyben a Petőfi 200 mozgó múzeumbusz
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködésben szervezi meg 2023. május 21. és június 10-e között az erdélyi Petőfi-busz turnét, amelynek célja, hogy Petőfi Sándor életművét új megközelítésben ismertesse a diákokkal. A turné első állomása Nagyvárad, ahol ma, május 21-én várják az érdeklődőket a vár előtt, az utolsó állomás pedig Kolozsvár főtere lesz június 8-10-én.

A járműben berendezett kiállítás egyértelműen kapcsolja az értelmezést a haladás, sebesség, út, utazás fogalmához. Petőfi Sándor alakjának és saját maga által is megfogalmazott alkotói énjének az állandó úton levés – a „hazai” táj és társadalom ilyen módon történő megismerése, megalkotása – szervesen kapcsolódik az életműhöz és az önéletrajzhoz is.

A kiállítás a dinamizmusáról ismert alkotó (költő és szerkesztő) karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be. Nem elsősorban az életrajz, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntések, helyzetek, kontextus mentén ismerik meg a látogatók Petőfi Sándort.

A buszba belépve képeken és szövegeken keresztül a már beérkezett költővel találkozik a látogató. Petőfi az utazáson keresztül idézi fel múltjának egyes állomásait és fejtegeti jövőjének titkát, terveit, kísérőnk lesz a kiállítás bejárása során.

Tíz emblematikus gyűjteményi tárgy fizikai megjelenítése képezi a kiállítás gerincét, amihez ismert verseket válogattunk. A tárgyak az alkotó életét meghatározó “keresztutakat”, kapcsolatokat idézik meg elindulva a nyilvánosság előtt megmutatkozó költő első nyilvános arcképétől az 1847-ben kiadott Petőfi összes költeményét tartalmazó kötetéig. A tárgyfal anyagiságában idézi meg a kiemelt tárgyakat és a falban elrejtett hanganyag, képek és szövegek segítségével készteti “kutatásra, feltárásra a befogadót.

A kiállítás egyértelműen tagolt, világos szerkezete segíti a látogatót abban, hogy egy-egy részt önállóan is értelmezzen. A tárgyak és szövegek örökérvényű kérdések felől közelítik meg Petőfi Sándor alkotói életútját, így kapcsolódva a mai ember élethelyzeteihez, problémáihoz is.

További helyszínek
Margitta 2023. május 26. Horváth János Elméleti Líceum
Székelyhíd 2023. május 27. Petőfi Sándor Elméleti Líceum
Nagykároly 2023. május 29. Károlyi-kastély
Szatmárnémeti 2023. május 30. Megmaradás Háza
Szilágysomlyó 2023. május 31. Polgármesteri hivatal előtti parkoló
Zilah 2023. június 1.
Torockó 2023. június 2-4. 
Nagyenyed 2023. június 5. Bethlen Gábor Kollégium udvara
Torda 2023. június 6. 
Szamosújvár 2023. június 7. Kemény Zsigmond Általános Iskola