Férfi kézilabda-BL: hétgólos előnyben a Veszprém a Szeged ellen

kézilabda, játékosok
Nedim Remili (Veszprém) és a magyar válogatott Bánhidi Bence (Szeged) csatája – FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS
A Telekom Veszprém 37–30-ra nyert az OTP Bank-Pick Szeged otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, a negyeddöntőjébe jutásért folytatott párharc csütörtöki első mérkőzésén.

A visszavágót egy hét múlva rendezik, a továbbjutóra a dán Aalborg Håndbold vár a legjobb nyolc között.

A hazaiak keretéből Nagy Martin kapus és a spanyol Carlos Molina Cosano, a vendégek csapatából a szlovén válogatott Gasper Marguc maradt ki.

Egy évvel ezelőtt, a BL-nek ugyanebben a fázisában a Veszprém a 17. percben már 10–2-re vezetett Szegeden, és ezúttal is jól kezdett, hiszen öt perc után négygólos előnyben volt. Kárpáti Krisztián csakhamar időt kért, mert játékosai szinte minden támadást elrontottak, és ellenfelük egyetlen akcióját sem tudták kivédekezni. A folytatásban a horvát Luka Sztepancsicsnak, a szlovén Borut Mackovseknek, később az osztrák Sebastian Frimmelnek köszönhetően némileg pontosabban lettek a hazai befejezések, de a védekezés egy ideig a kapuscsere ellenére sem vált hatékonnyá. A bakonyiak a gyors akciókat erőltették, ezekkel szinte mindig sikerrel jártak, de amikor jött az első labdaeladás, illetve szegedi védés, a szerb–magyar Momir Ilic is időt kért.

Mínusz hatról felzárkózott 16–13-ra, majd 17–15-re a házigazda, amely ekkor már jobban védekezett, és a szünetben háromgólos hátrányban volt. A csongrádiak éppen tíz találattal voltak jobbak, mint tavaly ilyenkor, akkor ugyanis 20–7-re vezetett a Veszprém az első félidőt követően.

A második felvonásban a bajnoki címvédő vendégek 4–0-s sorozattal ismét elhúztak, ekkor megismétlődött az első félidőben látott forgatókönyv: Kárpáti időkérése után 4–1-es szériával visszakapaszkodott csapata, mire Ilic is időt kért. Háromnál közelebb nem tudott férkőzni a házigazda, amely megpróbálkozott a kapus nélküli játékkal, vagyis a létszámfölényes támadásokkal, de gyökeres fordulatot ezzel sem tudott elérni.

A szegediek közül Frimmel hat, a spanyol Imanol Garciandía Alustiza öt, Mackovsek és Sztepancsics négy-négy gólt lőtt, Mikler Roland négy (20%-os teljesítmény), a norvég Emil Kheri Imsgard kilenc védéssel zárt (31,03%). A túloldalon a francia Hugo Descat és a fehérorosz Mikita Vajlupov hét-hét, a frnacia Nedim Remili és a francia–szerb Dragan Pechmalbec öt-öt alkalommal talált be, a spanyol Rodrigo Corrales Rodal 15 védéssel zárt (34,88%).

A két együttes 193. egymás elleni tétmérkőzésén 54 szegedi siker és hét döntetlen mellett a 132. veszprémi győzelem született.

A magyar válogatott Fazekas Gergő mindhárom lövését gólra váltotta, de csapata, a lengyel Orlen Wisla Plock hazai pályán négy góllal kikapott a francia Paris Saint-Germain Handballtól a párharc első meccsén.

Eredmények, a negyeddöntőbe jutásért, első mérkőzés: • GOG Gudme (dán)–Industria Kielce (lengyel) 25–33 (10–18) • HC Zágráb (horvát)–Montpellier Handball (francia) 27–27 (11–13) • OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém 30–37 (17–20) • Orlen Wisla Plock (lengyel)–Paris Saint Germain Handball (francia) 26–30 (12–13).