Felelősséget vállalt a kormány a deficitcsökkentő tervezetért

Felelősséget vállalt a kormány a deficitcsökkentő tervezetért

Marcel Ciolacu miniszterelnök kormányzati felelősségvállalással beterjesztette ma késő délután a parlamentnek a deficitcsökkentő intézkedéscsomag törvénytervezetét. A törvényhozók kedden 13 óráig nyújthattak be módosító javaslatokat a kormány tervezetéhez, amelyet a hétfői ülésén fogadott el a kabinet. A végső változatot kedden tették közzé.

„Románia többé már nem engedheti meg magának, hogy kizárólag a becsületes emberek munkájára támaszkodjon, azokéra, akik rendesen befizetik adójukat az államnak, a többieket pedig senki ne zavarja!” – nyomatékosította a törvényhozás két házának együttes ülésén mondott beszédében a miniszterelnök.

A jogszabályjavaslat többek között előírja a dohánytermékek jövedéki adójának módosítását, illetve a nagy értékű ingatlanok és gépkocsik megadóztatását. A szöveg a pénzügyminisztérium honlapján közvitára bocsátott változathoz képest több pontban módosult. A változtatások az étkezési utalványokat, az előadásokra és sporteseményekre szóló jegyek áfáját és a nagyvállalatokra kivetett árbevétel-arányos különadó kiszámításának módját érintik.

Ugyanakkor, a kormány által jóváhagyott változat jövedéki adókat vezet be különadóként több alacsony kockázatú termékre: a dohánytartalmú és a nikotinmentes elektronikus cigarettákra, illetve az 5–8 g/100 ml közötti és a 8 g/100 ml fölötti cukortartalmú alkoholmentes italokra.

A kormányzati felelősségvállalást követően a szenátorok és a képviselők bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be. Amennyiben a benyújtott bizalmatlansági indítvány nem megy át, a törvényt elfogadottnak tekintik. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje ellenzéki párt már kedden délben bejelentette, hogy megóvja a törvénytervezetet az Alkotmánybíróságon.

Borítókép: Marcel Ciolacu/Facebook