Évösszegző lista a Könyvesblogon – 2017 legjobb könyvei

Évösszegző lista a Könyvesblogon – 2017 legjobb könyvei
Évösszegző listát állított össze a Könyvesblog nevű online könyves magazin (www. konyves.blog.hu). Az ötven címet tartalmazó listán külföldi és magyar kiadványok egyaránt szerepelnek, és mint a honlapon olvasható, a 2017 legjobb könyvei címmel ellátott listázás szigorúan saját szempontok alapján zajlott, mert „listázni nagyon szórakoztató dolog”.

A listagyártásról is elárulnak részleteket a blogon: „év közben egy csomó mindent olvasunk, ezek jelentős részét igyekszünk megírni, folyamatosan ajánlgatunk egymásnak könyveket, majd október tájékán elkészítjük a leghosszabb listánkat. Ezután ezt húzzuk lefelé, miközben körbeolvassuk egymás kedvenceit (önmagában már az is szép, hogy a végén meg tudunk állapodni helyezésekben, miközben mindhárom listakészítőnek más az ízlése). Fontos megjegyezni, hogy a listakészítés annak ellenére játék, hogy a felelősségünkkel tisztában vagyunk. Mi csak a saját kedvenceinkből válogatunk, vállaltan borzasztó elvárásaink tudnak lenni, a világirodalmat keverjük a magyarral, a költészetet a non-fictionnel. Így olvastunk mi 2017-ben!”

Bár sok érdekes cím található a Könyvesblog ötvenes listáján, ezúttal csupán az első tizet idézzük fel, amelynek érdekessége, hogy a második és harmadik helyet erdélyi szerzők foglalják el.

A toplista első helyén Nádas Péter Világló részletek című könyve áll (Jelenkor Kiadó). A második „befutó” Tompa Andrea Omerta – Hallgatások könyve című kötete, amely az idei Budapesti Ünnepi Könyvhétre jelent meg, szintén a Jelenkor Kiadónál. Az akkori, fővárosi könyvbemutató után Kolozsváron is megismerhették a szerző harmadik regényét, a júniusi könyvbemutatót a Minerva Művelődési Egyesület szervezte.

A „dobogó” harmadik helyére pedig Vida Gábor Egy dadogás története című regénye került, amely a Magvető Kiadónál látott napvilágot.

A könyves magazin így összegez: „2017 egyik központi témája a személyes és a (folyamatosan átírt) kollektív emlékezet viszonya, a történelemé és az emberé, aki nem akar mást, csak túlélni. Azáltal, hogy felejt, vagy azáltal, hogy emlékezik. Hallgat vagy beszél. Az idei év három legjobb könyvének szerzői az utóbbit választották”.

Íme a tízes lista:

1. Nádas Péter: Világló részletek

2. Tompa Andrea: Omerta

3. Vida Gábor: Egy dadogás története

4. Zeruja Salev: Szerelmes élet

5. Joan Didion: A mágikus gon dolatok éve

6. Karl Ove Knausgård: Szerelem (Harcom 2.)

7. Lydia Davis: A történet vége

8. Graham Swift: Anyák napi kimenő

9. Zadie Smith: NW

10. Háy János: Az öregtó felé