EU-csúcs: napirenden az olajembargó

EU-csúcs: napirenden  az olajembargó
„Meg kell maradnia az európai egységnek, de az eddiginél nagyobb nyomást kell gyakorolni Oroszországra” – ezzel az üzenettel hívta találkozóra az állam- és kormányfőket Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

A ma kezdődő kétnapos csúcsértekezleten dönthetnek a hatodik szankciós csomagról, amelynek része, hogy megtiltanák az orosz kőolaj behozatalát a tagállamoknak.

„Fel kell gyorsítanunk az energetikai átállást, ha a lehető leghamarabb függetlenedni akarunk az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. Továbbra is nyomást fogunk gyakorolni Oroszországra” – írta az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében.

A rendkívüli ülésen Klaus Iohannis államfő is részt vesz. „Az európai vezetők megvitatják, hogyan lehetne további politikai, valamint humanitárius, gazdasági és pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának, illetve az unió szerepét a konfliktus utáni újjáépítésben” – tájékoztatott az elnöki hivatal.

Magyarországot Orbán Viktor képviseli. „Magyarország a kezdetektől ellenzi Brüsszel terveit, és semmilyen szankciót sem támogat, amely tönkreteszi a magyar gazdaságot s veszélyezteti az emberek megélhetését. Márpedig Brüsszel tervei a jelenlegi formájukban ilyenek” – jelentette ki korábban a magyar kormányfő.

(Fotó: archív)