Éteri klasszicizmus Dana Borşan zongoraművésztől

XXVI. Mozart Fesztivál

Éteri klasszicizmus Dana Borşan zongoraművésztől
Találó címmel hirdették meg Dana Borşan bukaresti zongoraművész kedd esti kolozsvári koncertjét: Clasic pur, azaz Tiszta klasszicizmus, én azonban az Éteri tisztaságú klasszicizmus címet adtam volna. Műsorán a bécsi klasszicizmus zeneszerzőinek, J. Haydn-nak, W. A. Mozartnak és L. van Beethovennek a művei szerepeltek. Egyrészt a Mozart fesztivál jellegéhez nagyon is talált ez a műsor, másrészt pedig nyugodtan elmondhatjuk, hogy Dana Borşan hosszú és sikeres karrierjének központjában a bécsi klasszicizmus és Mozart áll.

A zongoraművész pár évvel ezelőtt is fellépett a Mozart Fesztiválon. Amint leült a zongorához és elkezdett játszani, mindent átható nyugodtságot sugárzott. Ugyanezt éreztem most is: mintha minden megszűnt volna körülötte, és a közönség egyemberként követte őt abba a világba, ahol  nincs mindennapos szürkeség csak a gyönyörű klasszikus zene, ami mindent áthat, megszépít, megtisztít és felemel.

Az  országos hírű zongorista művészi pályafutása során  mindig is közel állt Mozart zenéjéhez. Utánaolvasva megtudtam: Romániában jelenleg ő az egyedüli zongoraművész, aki lejátszotta Mozart összes zongoraversenyét, és erről talán felvétel is készült. Hogy mi a titka hosszú és sikeres pályjának? Elsősorban istenáldotta tehetsége, másodsorban muzikalitása és nem utolsó sorban az a kitartó munka, amely lehetővé tette, hogy több évtizede folyamatosan színpadon legyen, és sikert sikerre halmozzon. Tökéletes technikával rendelkezik, ennek ellenére a muzikalitása teszi az előadót művésszé. Dana Borşan bőven rendelkezik mindkét kvalitással. Játéka még most magával ragadó, fiatalosan energikus.

A gyönyörű hangversenyt megint az üres székek látványa rontotta el. Igaz, hogy többen voltak, mint az Arcadia hétfői hangversenyén, de egy ilyen kaliberű művész koncertjén még egy üres szék is mindannyiunk szégyenét jelenti.

(Fotó: Alexandra Jurje)