Erdélyi alkotók filmtervei is bekerültek az Inkubátor Program döntőjébe

A hetedik alkalommal meghirdetett NFI Inkubátor Programra idén 62 pályakezdő rendező jelentkezett, szakmai előzsűri választott ki 10 filmtervet, amelyek először fejlesztési támogatásban részesülnek, majd közülük 5 filmterv kap gyártási támogatást. A tíz döntős alkotás között van a gyergyószentmiklósi születésű, Kolozsváron élő Sztercey Szabolcs A múzeum, valamint a csíkszeredai Dávid Attila Péter című filmterve is.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) nagysikerű programjának célja a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek felkutatása és időszerű témák feldolgozásának támogatása: már 34 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és 12 elsőfilm készült el a program támogatásával. A kiválasztott projektek 2 millió forint forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesülnek, hiszen a program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költségvetést biztosít a produkcióknak, így kiemelt szerephez juthat az alkotói kreativitás.

Az Inkubátor Program döntősei: 

Berényi Andor: Könnyű Álom

Dávid Attila: Péter

Ducki Witek: Félsivatag (dokumentumfilm)

Gyimesi Anna: A medvenő

Hernádi Ambrus: A gondozó (dokumentumfilm)

Ipacs Gergely: Esznek-e a halottak epertortát?

Nagy Borbála: A világ eredete

Rudolf Olivér: Anyám, a szörny

Szabó Márton István: Délutáni sáv

Sztercey Szabolcs: A múzeum 

Mostantól öt hónap áll az alkotók rendelkezésére a forgatókönyvek megírására, majd a döntősök tavasszal, a Pitch Fórumon mutathatják be filmterveiket szakmai közönség előtt. A Pitch Fórumon a 10 döntős filmterv közül négyet a zsűri és egyet a rendezőkből, producerekből, kritikusokból, filmes szakemberekből álló szakmai közönség választ majd ki. A nyertes filmtervek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 100 millió, a dokumentumfilmeknél 30 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program.

promedtudo2Hirdetés