Energia: készüljünk áremelésre és fogyasztáscsökkentésre

Energia: készüljünk áremelésre és fogyasztáscsökkentésre
Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke szerint a következő két-három évben nem várható számottevő árcsökkenés az energiapiacon, főleg a háborús helyzet miatt. „Időben fel kell készülnünk mind az áremelésre, mind a fogyasztás csökkentésére. A fogyasztás csökkentése hatékony háztartási gépek megvásárlásával is megvalósítható. Felelősségteljesen kell gondolkodni, mivel nem tudjuk, meddig tart az energiaválság. A háztartási fogyasztók által fizetett 80 bani/kilowatt ár nem olyan magas. Az ANRE adatbázisa szerint a 100 kW/hó fogyasztási kategóriába tartozik 4,5 millió háztartás, további hárommillió háztartás pedig a 100-300 kW/hó fogyasztási kategóriába tartozik” – nyilatkozta a Szabadságnak Nagy-Bege Zoltán. A kormány által elfogadott energiaár-korlátozás ugyan jövő év augusztus 31-éig lesz érvényes egyelőre, de senki nem tudja megmondani, mi lesz utána…

A kormány rendelkezett a villamosenergia és földgáz árának maximalizálásáról: a 2022/27-es sürgősségi kormányrendeletet módosító és kiegészítő 119-es sürgősségi kormányrendelet (amely megjelent a szeptember elsejei Hivatalos Közlönyben) 2023. augusztus 31-ig hosszabbította meg az árkorlátozást és bevezette az energiavállalatok esetében alkalmazott szolidaritási hozzájárulást.      

– Nem érint nagyon sok háztartási fogyasztót a nemrég elfogadott sürgősségi kormányrendet. A földgáz áránál nincs változás, ott marad a 0,31 lej a magánszemély-fogyasztóknak és 0,37 lej az ipari fogyasztónak.  A megszabott árak nem jövő áprilisig, hanem jövő év augusztus 31-éig lesznek érvényben.  Az a magánszemély, akinek a villamosáram-fogyasztása nem haladja meg a 100 kilowattot havonta, továbbra is (legtöbb) 0,68 lejt fizet az elektromos áram kilowattjáért. Az a magánszemély, aki eddig havonta átlag 100-300 kilowatt közötti villamosáramot fogyasztott és fizetett 0,80 lejt, marad ennél az árnál azzal a feltétellel, hogy a havi fogyasztása ne haladja meg a 255 kilowattot, ezen felül a teljes árban számláznak. Ez esetben tehát a fogyasztás értékét csökkentették 300 kilowattról. A nagy változás az ipari fogyasztóknál van, mert az 1 lejes árkorlát eddig minden egyes ipari fogyasztóra érvényes volt. Most leszűkül a kör: az 1 lejes ár csak a kis és középvállalkozások, az élelmiszeripari vállalkozások, közintézmények, magán és állami iskolák, kórházak és szociális intézmények esetében lesz érvényben. A többi kategória esetében csak a fogyasztás 85%-át fizetik egy lejes árban, a maradék 15%-ot pedig a piaci árban. Hangsúlyozom: ez a jogi személyekre vonatkozik – nyilatkozta a Szabadságnak Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke.  

Az alelnök szerint az a tény, hogy a kormány havi 300-ról 255 kilowattra csökkentette azt a határt, amíg a magánszemélyek 0,80 lejes áron fizetik ki a villamosáramot, kevés embert érint, mivel az ANRE nyilvántartása szerint a romániai háztartások fele, azaz 4,5 millió háztartás  havi átlag 100 kW villamosáramot használ, további hárommillió pedig a 100-250 kW kategóriába tartozik.  A 0,80 lejes ár pedig megfizethető a háztartások túlnyomó részében.

 – A következő 2-3 évben nem várható számottevő árcsökkenés a villamosenergia piacán főleg a háborús helyzet miatt. Időben fel kell készülnünk mind az áremelésre, mind a fogyasztás csökkentésére. A fogyasztás csökkentése hatékony háztartási gépek megvásárlásával valamint a lakások szigetelésével is megvalósítható. Felelősségteljesen kell gondolkodni, mivel nem tudjuk, meddig tart az energiaválság. Idén márciusban hagyták jóvá az első kormányrendeletet, amely a fogyasztókat segítette, és amely kezdetben tizenkét hónapra szólt. Öt hónap múlva ezt korrigálták, és kiterjesztették az időszakot jövő augusztus végéig. Hogy mi lesz ezután? Sok függ a piactól és a kormány anyagi lehetőségeitől – közölte Nagy-Bege Zoltán.

Ami a földgáz árát illeti, ennek kWh-kénti ára 0,31 lej a magánszemélyek esetében, illetve 0,37 lej a nem háztartási fogyasztók esetében, akiknél az évi fogyasztás nem haladja meg az 50.000 MWh-t.

A Román Energiaközpont Egyesület (ACRE), amely a termelési, szállítási, energia-disztribúciós és energetikai szolgáltatásokat nyújtó cégeket foglalja magába, weboldalán is közzétett állásfoglalásában “aggodalmát fejezi ki” a pár napja elfogadott 2022/119-es számú sürgősségi kormányrendelet várható következményei miatt. “Sajnálatosnak tartjuk, hogy a szaktárca nem tárgyalt sem az energetikai ipar, sem az üzleti szféra képviselőivel. A 119-es sürgősségi kormányrendeletnek súlyos és visszafordíthatatlan  hatásai lesznek az  energiapiacra, ezzel együtt pedig Románia energetikai biztonságára és gazdasági versenyképességére. Meglepődéssel vettük tudomásul, hogy az ország eltávolodott az Európai Bizottság által meghirdetett elvektől és tervektől, amelyek a belső energiapiac törvénykezési irányzatait illeti” – olvasható az ACRE közleményében. Elégedetlenségük egyik oka, hogy az említett jogszabály az árkorlátozás idejére bevezet a szolgáltatók részére egy úgynevezett szolidaritási hozzájárulást, ami csökkenti a bevételüket. Virgil Popescu energiaügyi miniszter a kormányrendelet kapcsán korábban megjegyezte, hogy arra ösztönöznék a szolgáltatókat, “keressenek olcsóbb energiát és ne várják el, hogy majd az állam bármilyen összeget elszámol”.