Elveszítheti az RMDSZ a környezetvédelmi tárcát?

Elveszítheti az RMDSZ a környezetvédelmi tárcát?
Átvehetik a liberálisok a környezetvédelmi minisztériumot, amelyet az RMDSZ-es Tánczos Barna vezet, cserébe a Szövetség megkaphatja a művelődési tárcát – írja többek közt a Hotnews.ro hírportál forrásokra hivatkozva.

Hamarosan elkezdődnek a hivatalos tárgyalások a május végén esedékes kormányfőcseréről Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă és Kelemen Hunor koalíciós vezetők között. A HotNews.ro összeállításából az derül ki: nagyobb változásokra is lehet számítani, mint amit a váltásról szóló protokollum előirányoz.

A portál szerint a tárgyalásokon felmerült a miniszterelnök-helyettesi tisztségek számának növelése is. Jelenleg két miniszterelnök-helyettes van, az egyiket a PSD-s Sorin Grindeanu közlekedési miniszter, a másikat Kelemen Hunor szövetségi elnök tölti be. A megegyezés értelmében a váltást követően a szociáldemokratáknak le kellene mondaniuk a miniszterelnök-helyettesi tisztségről. Mivel PSD-s politikus lesz a kormányfő, a helyettesi tisztség értelemszerűen a liberálisokhoz kerülne. A szociáldemokraták azonban szeretnék megtartani a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is, erre Marcel Ciolacu pártelnök Mihai Tudose képviselőt javasolja.

Ciolacu ugyanakkor ismét felajánlotta Ciucănak, hogy a közlekedési minisztérium megtartásáért cserébe átadja a liberálisoknak az igazságügyi tárcát és az európai alapokért felelős minisztériumot. A szociáldemokraták a külügyminisztériumról is hajlandóak lemondani, ha ezzel megszerezhetik az általuk kiszemelt tisztségeket.

A cikk szerint a PSD ugyanakkor támogatja a környezetvédelmi minisztérium átvételét az RMDSZ-től a PNL javára, cserébe kormányfőtitkári tisztséget kérik a szociáldemokraták. A Hotnews.ro szerint amennyiben a liberálisok megkapják a környezetvédelmet, cserébe felajánlják az RMDSZ-nek a művelődési tárcát. Korábban volt már RMDSZ-es miniszter a kulturális tárca élén, 2009 decembere és 2012 májusa, illetve 2014 márciusa és ugyanazon év októbere között Kelemen Hunor, majd lemondását követően néhány hétig Hegedüs Csilla államtitkár vezette a művelődési minisztériumot.

Borítókép: RMDSZ 

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol