Elnökválasztás az Amerikai Egyesült Államokban – idén 58. alkalommal

Elnökválasztás az Amerikai Egyesült Államokban – idén 58. alkalommal
Romániai idő szerint ma délben 1 órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek az Amerikai Egyesült Államok keleti parti településein. Harminchét államban lehetőség van az előzetes voksolásra akár levélben, akár személyesen, sok millió ember ezért már szavazott, az amerikaiak zöme azonban ma adja le voksát. Az északkeleti New Hampshire állam három településén pedig már helyi idő szerint hétfő éjfélkor megnyíltak a szavazóhelyiségek. A legkésőbb Hawaiion zárulnak a szavazóhelyiségek (romániai idő szerint hét órakor), az eredmények hivatalos közlését csak ezt követően kezdik meg.

November 8-án választják meg az Egyesült Államok 45. elnökét: a demokrata párti Hillary Clinton személyében az első nő, a republikánus Donald Trump személyében a legidősebb amerikai elnök lépne hivatalba.

A két elnökjelölt a késő éjjeli órákban - keddre virradóra - fejezte be utolsó kampánygyűlését. Hillary Clinton Észak-Karolinában, Donald Trump Michiganben zárta a kampányt.

A Raleigh városban tartott kampányzáró előtt Clinton a pennsylvaniai Philadelphiában járt. A híres függetlenségi palota előtt (ahol az Egyesült Államok alapító atyái aláírták a függetlenségi nyilatkozatot és megkezdték az alkotmány kidolgozását) több mint harmincezer lelket számláló tömeg gyűlt össze. Barack Obama elnök és a first lady, Michelle Obama is szenvedélyes beszédben buzdította Clinton támogatására a választókat.

A philadelphiai nagygyűlés koncerttel zárult, Bruce Springsteen és Jon Bon Jovi zenélt. Raleigh-ben Lady Gaga fogadta az egybegyűlteket, s mielőtt énekelt, hosszan méltatta Hillary Clintont, rendkívül felkészültnek, az egyetlen alkalmas jelöltnek minősítette őt.

 "Mi a szeretet vagyunk, Trump a gyűlölet" 

Hillary Clinton a kampányzárón is hosszan beszélt, s nagy hangsúlyt fektetett az amerikai értékrend megőrzésének fontosságára. Úgy vélte, hogy ezeket az értékeket a mostani választási kampányban "komoly kihívások érték", majd leszögezte, hogy a jövőbe vetett hite soha nem volt olyan erős, mint most. Clinton mindkét beszédében azt mondta: az ő Amerikája "reménységet sugároz, befogadó és nagylelkű", s arra kérte híveit, hogy erre az Amerikára adják voksukat. "Mi a szeretet vagyunk, Trump a gyűlölet" - fogalmazott a demokraták elnökjelöltje.

Donald Trump a michigani Grand Rapidsban, Mike Pence republikánus alelnökjelölttel együtt, szintén az éjjeli órákban zárta kampányát. Éjjel fél egykor, tehát már a választás napján lépett pódiumra, s ezzel köszöntötte a tömeget: "A mai nap a mi függetlenségi napunk. Az amerikai dolgozó emberek ma visszavágnak."

"Én leszek az amerikai történelem legnagyobb munkahelyteremtő elnöke"

Trump ismét munkahelyek teremtését ígérte. "Én leszek az amerikai történelem legnagyobb munkahelyteremtő elnöke" - fogalmazott. Majd megismételte elnökválasztási kampánya egyik fő gondolatát: az Egyesült Államok érdekei elsődlegességet élveznek.

Az utolsó felmérések szerint szinte biztos Hillary Clinton győzelme

A hétfő este nyilvánosságra hozott, a keddi választás előtti utolsó felmérés szerint kilencven százalék az esélye annak, hogy Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok következő elnöke.  A felmérést a Reuters brit hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató közösen készítette, és hétfőn, a késő esti órákban hozta nyilvánosságra, pár órával a szavazás kezdete előtt.

A közvélemény-kutatás eredményei szerint Hillary Clinton 45:42 arányban vezet a közvetlen voksokat (tehát a polgárok közvetlen szavazatait) illetőn, és az elnökséghez szükséges 270-nél jóval több, 303 elektor támogatására számíthat. Ezzel szemben Donald Trump várhatóan csupán 235 elektor bizalmát nyeri el. A republikánus elnökjelölt esélye - a felmérés szerint - attól függ, hogy hogyan teljesít majd Floridában, Pennsylvaniában és Michiganben. Ha e három állam közül kettőben veszít, akkor senki nem veheti el az elnökséget a demokrata párti Hillary Clintontól. 

Hillary Clinton férjével együtt szavazott Hillary Clinton már korán reggel leadta szavazatát. Ő és férje, Bill Clinton volt elnök helyi idő szerint nyolc órakor jelent meg a New York melletti Chappaqua egyik iskolájában, ahol a választási helyiséget berendezték. Az elnökjelölt fotósok és kamerák kereszttüzében, széles mosollyal érkezett, láthatóan frissen - annak ellenére, hogy éjjel két óra körül fejezte be kampányzáró gyűlését Észak-Karolinában. A Clinton házaspár nem adott interjút, nem kommentálta a helyzetet. 

Az amerikai sajtó jelentései szerint a kora reggeli órákban a keleti parton - ahol az időeltolódás miatt korábban, közép-európai idő szerint délben kezdődött a voksolás - meglepően sokan jelentek meg az urnáknál, a szavazók nem érdektelenek. Egyes településeken már a szavazóhelyiségek megnyitása előtt egy-két órával sorban álltak az emberek. 

A több mint kétszázmillió amerikai közül 42 milliónyian már a választás hivatalos napja előtt, az úgynevezett korai szavazásokon leadták voksukat.

Donald Trump is leadta szavazatát 

Leadta szavazatát Donald Trump is, aki feleségével együtt New Yorkban járult az urnák elé. A republikánus elnökjelölt és Melanie helyi idő szerint délelőtt 11-kor jelent meg az egyik New York-i iskolában berendezett szavazóhelyiségben. A környéket óriási rendőri biztosítással védték, és Donald Trumpot is - miként Hillary Clintont - szimpatizánsok várták az utcán.

Donald Trump a voksolás után szintén nem adott nyilatkozatot a szép számban jelenlévő újságíróknak, de menet közben egy-egy mondatot elejtett, és a saját, szerinte várható győzelméről szólt. "Nagyon jól áll a helyzet" - mondta az egyik újságírónak. A másikuk megkérdezte tőle, kire szavazott, mire Trump azt felelte: "nehéz döntés volt".

New Yorkban - az előzetes hírekkel ellentétben - nem érzékelhető terrorfenyegetettségre utaló, megerősített rendőri jelenlét. Viszont a mindig pezsgő kulturális élettel dicsekedő metropolisz a választás napján csendesebb. A Broadway színházai ugyanis zárva tartanak, s nem lesz előadás a Metropolitan Operában és a tekintélyes Carnegie Hallban sem. 

A New York Post információi szerint New York városában erőteljes készültség van, a hatóságok számára komoly kihívás ez a nap, már csak azért is, mert mindkét elnökjelölt New Yorkban rendezte be főhadiszállását a választás napjának estéjére – egymástól alig másfél mérföldre -, és mindketten azt tervezik, hogy ott ünnepelnek.

A világűrben is szavaznak 

Közben megkezdődött a szavazás a középnyugati államokban és a világűrben is. Az amerikai asztronauták egy 1997 óta érvényben lévő törvény értelmében a világűrből is szavazhatnak, voksukat emailben küldhetik el a NASA houstoni központjába. Most Shane Kimbrouck szavaz így. Ő október 19-én érkezett az orosz Szojuzzal a nemzetközi űrállomásra, ahol négy hónapig tartókodik majd. A galvestoni megyei választási hivatal a NASA szuperbiztonságos rendszerén keresztül küldte el neki az elektronikus szavazáshoz szükséges dokumentumot.