Elkezdődhet még az idén a Kolozsvár-Biharpüspöki gyorsvasút tervezése és építése

Elkezdődhet még az idén a Kolozsvár-Biharpüspöki gyorsvasút tervezése és építése
A román szállításügyi miniszter szerint létezik megvalósíthatósági tanulmány a Kolozsvár-Biharpüspöki vasútvonal korszerűsítésére, és még az idén elkezdődhet a munkálatok tervezése és kivitelezése.

Răzvan Cuc Aranyosgyéresen beszélt erről, miután meglátogatta az A3-as észak-erdélyi autópálya építőtelepét, szavait az Agerpres hírügynökség idézte.A miniszter kijelentette, a tárca rendelkezik már egy megvalósíthatósági tanulmánnyal, amit a létező Kolozsvár - Biharpüspöki vasútvonal korszerűsítésére készítettek el, hogy a vonalon közlekedő személyvonatok elérhessék az óránkénti 160 kilométeres sebességet. A tárcavezető szerint ezt a vasútvonalat rá kellene csatlakoztatni a négyes páneurópai vasúti folyosóra, amelynek a felújítása folyamatban van, és akkor Kolozsvár és Bukarest között is felgyorsulna a vasúti szállítás.Răzvan Cuc közölte: az idén befejeződik a négyes vasúti folyosó Koslárd (Coșlariu) és Piski (Simeria) közötti szakaszának a felújítása, amely által sokat gyorsul a vasúti szállítás ezen a vonalon.A magyar kormány 2018 januárban hagyta jóvá a 450 kilométeres Budapest-Kolozsvár gyorsvasút létrehozásának tervtanulmányait. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tavaly februárban tárgyalt Bukarestben a román társtárca vezetőjével, Teodor Meleșcanuval a gyorsvasút megépítéséről. Akkor Szijjártó elmondta: egyetértés van Magyarország és Románia között abban, hogy a térség első TGV-típusú gyorsvasúti összeköttetése Budapest és Kolozsvár között épüljön meg.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol

Határrendőröket sebesítettek meg migránsokat szállító embercsempészek szerda hajnalban egy rajtaütés során, a hatóságok több figyelmeztető lövést is leadtak – közölte az Agerpres hírügynökséggel a román határrendészet temesvári regionális parancsnoksága. 

Belpol