Együtt, egymásért – közösségi nap Mérában

Együtt, egymásért – közösségi nap Mérában
Tavaly májusban iskolánk, a Tamás Gyula Általános Iskola a helyi RMDSZ-szel és a kisbácsi polgármesteri hivatallal együttműködve közösségi napot szervezett Mérában. E kezdeményezés folytatásaként született meg a 2023. szeptember 30-án zajló Iskola és közösség elnevezésű rendezvény.

„Együtt, egymásért, identitásunk és hagyományaink megőrzéséért!” – ezek voltak a fő célkitűzések a gyerekeknek, szüleiknek és a helybélieknek szánt programok összeállítása során. E szellemiségben zajlottak a délelőtti gyerekfoglalkozásaink, a kicsik kipróbálhatták, milyen gyöngyből ékszereket készíteni, népi motívumokat festeni, karkötőket bogozni. A kézműves tevékenységeken a falubeli nagymamák, édesanyák is részt vettek, és tanították a gyerekeket, így adva tovább tudásukat és a helyi motívumkincset. A népművészeti foglalkozásokkal párhuzamosan sporttevékenységek is színesítették a rendezvényt. A sportvetélkedőkön a szülők és gyerekek egyaránt bekapcsolódhattak a közös játékba. Hajós János irányításával régi fegyvereket, betyármutatványokat mutattak be, és a beígért jókedv, hangszerkíséret sem maradt el. Az óriáscsúszdán való lesiklás is nagy örömet szerzett a kisebbeknek.

Méra a kalotaszegi Nádas­mente azon falvai közé tartozik, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a néptánchagyományok éltetésére, ezért sem maradhatott el a néptáncosok fellépése. Magyarkapusi, magyarlónai és mérai néptánccsoportok, mérai szólóénekesek, fiatal mesemondók műsora nyújtott maradandó élményt a jelenlévőknek.

A nap zárásaként Tamás Gábor, az iskola névadójának unokája tartott zenés könyvbemutatót a Jagamas János Kultúr­otthonban. A Csak szívünkben nem száll az idő. Életúton Tamás Gáborral című életrajzi mű (Sucher Ervin interjúkötete) 137. könyvbemutatóját ünnepelhettük meg közösen. A mérai bemutató különlegességét az adta, hogy nem pusztán érdeklődők, hanem régi barátok találkozója is volt egyben, hiszen Tamás Gábor gyerekkorának fontos helyszínét jelentette e falu. A felszabadult, humorral teli találkozónak megható mozzanatai is voltak, a dalokat a közönség több alkalommal is együtt énekelte az előadóval.

A közösségi eseményt DJ Andris fergeteges bulija zárta.

Eseményünk nem valósulhatott volna meg nagylelkű támogatóink, az Ado Minimarket, az Assist-Trend Gemello vállalat, az Attila és Sonya cég, a Bagolyvár Egyesület, a mérai Bakos család, a Bonanza étterem és panzió, Breier András, Csoma Botond parlamenti képviselő, a Delap Invest cég, a Galflex cég, az Elite Coloutól Gázner Róbert, a Kertimag cég, Konrád Tibor tanácsos, László Attila szenátor, a Levendula Virágbolt, a Magor cég, Mátyás Tünde gyógyszerész, a Mérai Kankalin Egyesület, a Sanyi és Ádám cég, Szabó Magdolna, az Ulma Packaging Production vállalat, az Universal Şurub cég, és Varga Zoltán táncoktató nélkül. Köszönjük a nevüket elhallgatni kívánó szponzoraink adományait is.

Továbbá köszönetet mondunk azoknak a szülőknek, nagymamáknak, volt diákjainknak, akik önkéntesként segítettek a gyermekprogramok lebonyolításában.

A szervezők