Egészségügyi miniszter: jövő héten kezdődik a kálium-jodid tabletták kiosztása

Egészségügyi miniszter: jövő héten kezdődik a kálium-jodid tabletták kiosztása
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter mai nyilatkozata szerint jövő héten megkezdődik a kálium-jodid tabletták kiosztása az arra jogosult lakosság körében.
A tárcavezető azt mondta, ezen a héten tájékoztató kampányt tartanak a lakosságnak a kálium-jodid tabletták használatáról, és jövő hét elején megkezdődik a szétosztásuk a jogosult, azaz elvileg a 40 év alatti lakosság körében.

A tablettaosztás indokoltsága kapcsán az egészségügyi miniszter egyrészt az ukrajnai invázióra hivatkozott, másrészt a „kollektív emlékezetre”, amelyben elevenen él az 1986-os csernobili atomkatasztrófa. A román közegészségügyi hatóságoknak ilyen körülmények között kötelességük intézkedni, hogy csökkentsék egy esetleges nukleáris incidens hatását. Ilyen esetben ugyanis a jódtablettát a nukleáris incidens bekövetkezte utáni órákban be kell venni, és ez csak akkor lehetséges, ha a tabletták már eleve a lakosságnál találhatók.

Körülbelül két-három hétbe telik, amíg az ország mintegy tízezer családorvosa szétosztja a tablettákat a jogosultaknak - tette hozzá Rafila.

A kálium-jodid tablettákat előzetes tájékoztatás alapján, ingyen kapják meg a jogosult személyek.

A jászvásári gyógyszergyár a közelmúltban 30 millió ilyen tablettát gyártott le. A szállítmány nagy része már meg is érkezett a közegészségügyi igazgatóságok raktáraiba.