Cserkész a fronton: bemutatták Szentpáli Szabó László emlékiratait

A történelem eseményeit általában az iskolapadban, a tankönyvekből, esetleg múzeumi látogatásokból ismerjük meg. Ezeket megtanuljuk, felelünk történelem órán, leérettségizünk és a java részét el is felejtjük. A személyes történetek azonban segíthetnek abban, hogy ezeket a tényeket ne elfelejtsük, hanem közelebbinek érezzük. Többek között ezt a célt szolgálja Szentpáli Szabó László Farkaskölykök című kötete, amelyet a Vallásszabadság Házában mutattak be kedden délután.

„Évekkel ezelőtt Jánky Mária megkeresett az édesapja, Szabó László emlékiratával, amelyben leírja a háborús emlékeit. Tudta, hogy történészként, újságíróként ezzel foglalkozom, és kérdezte, hogy vajon mit lehet kezdeni ezzel az anyaggal” – idézte fel Papp Annamária, a kötet szerkesztője a Farkaskölykök eredettörténetét. 

Jánky Mária Erzsébet, a Kolozsvári Magyar Opera zeneművésze kötetbe szerette volna rendezni édesapja emlékiratait. Kezdetben a Szabadság napilap hasábjain közölték az iratokat részleteiben. Papp Annamária bevezetőjéből az is kiderült, hogy Jánky Mária a második világháborús iratok mellett Szabó László gyermek-és ifjúkori feljegyzéseit is megtalálta, és felvetette a gondolatot, hogy a világháborús emlékek és a gyerekkori történetek kerüljenek egy kötetbe. Így született meg a kedden bemutatott Farkaskölykök. A szerző lánya, a Kolozsvári Magyar Opera egykori nagybőgőse, Jánky Mária Erzsébet ugyan idén májusban elhunyt, Papp Annamária azonban reméli, hogy elégedetten néz le ránk az égi otthonából.

Minekutána Szabó László ifjúkori történetei, a Kolozsvári Református Fiúgimnáziumban eltöltött évei és a cserkészmozgalomban való részvétele fontos szerepet játszanak a kötetben, a könyvbemutatón a Kolozsvári Református Kollégium 81-es számú Makkai Sándor Cserkészcsapatának tagjai is közreműködtek. Kiss Gellért cserkészparancsnok, történelem szakos hallgató röviden ismertette a kollégiumi cserkészcsapat múltját, általa vezetett jelenét és jövőbeli terveiket. Papp Annamária kérésére Gellért elmondta a cserkésztörvényeket, a fogadalmat, amelyet le kell tenni, majd három másik jelenlévő társával együtt elénekelték a cserkészindulót. 

Nincs könyvbemutató felolvasás nélkül. Lévén a szerző már csak emlékében lehetett jelen az eseményen, Laczkó Vass Róbert színművész vállalta a feladatot, hogy részletet olvasson fel a könyvből. A színész mindig másképp szólaltat meg egy szöveget, mint a „mezei” olvasó tenné, ez ebben az esetben sem volt másképp. Laczkó Vass Róbert tolmácsolásából tökéletesen kivehető volt az, hogy hogyan fonódik össze a gyermekkori visszaemlékezés a második világháborús tapasztalatokkal. A felolvasott szövegrész első felében még Szabó László gyerekkori csínytevésein nevetünk, két mondattal később azonban rájövünk, hogy a szerző már a fronton van, süvítenek el a füle mellett a golyók és fiatalkori anekdotáival, illetve felesége képének gondolatával próbálja túlélni a fegyveres konfliktus szörnyűségeit.

Az Exit Kiadó gondozásában megjelent kötet különös életutat tár az olvasó elé. A frontedzett művelődésszervező és operaigazgató-helyettes, a román és magyar kulturális, közművelődési folyóiratok szerzője, a férj, apa, nagytata s immár dédnagyapa szövevényes története a nyilvánosság elé került. A bemutatón Jánky Mária gyermekei, unokái és más családtagok is részt vettek. Velük együtt kerülhetett sor egy újabb személyes krónika közkinccsé tételére, amely bevonja az olvasót egy számára közvetlenül ismeretlen, rég letűnt világba.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Több mint 3.5 millió forint (9 ezer euró) értékben osztottak ki díjakat május 14-én, kedden este a kolozsvári Bulgakov Kávéházban. A Kossuth-díjas író hagyatékából alapított díjakat idén 22. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért.
KultSzínTér