Ciucă: a helyreállítási terv elmaradásait teljesíteni kell

Ciucă: a helyreállítási terv elmaradásait teljesíteni kell
Több kérdéskörre is kitért a szerdai kormányülés elején Nicolae Ciucă kormányfő: mindenekelőtt felhívta a miniszterek figyelmét arra, hogy az országos helyreállítási tervnek (PNRR) a harmadik negyedévre kiszabott céljai és mérföldkövei közül nem mindegyik valósult meg; mint mondta, ezeket a szeptember 21-i kormányülésig teljesíteni kell.

Közölte továbbá azt is, hogy a kormány törvénytervezetet készül kidolgozni az állami közigazgatás informatikai rendszereinek védelméről, és hogy meg fogják emelni a nemzetközi tantárgyversenyeken díjazott diákok pénzjutalmát.A miniszterelnök elmondta: tudja, hogy vannak olyan aspektusok, amelyekről egyeztetni kell az Európai Bizottsággal, és a pénteki online kormányülésen a brüsszeli testülettel már megvitatott mérföldköveket és célokat fogják jóváhagyni. Ugyanakkor figyelmeztette a minisztereit, hogy a szeptember 21-ei kormányülésig minden, a PNRR-vel kapcsolatban felmerült problémát meg kell oldaniuk.
Kitiltanák az orosz antivírusprogramokat a közintézményekből
A kormány szerdán törvénytervezet fogadott el a központi és helyi közigazgatás informatikai rendszereinek védelméről, ennek értelmében megtiltanák az orosz gyártmányú vagy Oroszország ellenőrzése alatt álló cégek által gyártott antivírusprogramok használatát.Ciucă kifejtette: az utóbbi időben számos román közintézmény vált kibertámadások célpontjává. Szerinte az orosz fejlesztésű antivírusszoftverek veszélyforrást jelentenek az ukrajnai háború által előidézett helyzetben, ezért a kormány a most elfogadott törvénytervezetben megóvja ezektől az állami informatikai rendszereket.
Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a kormányülésen Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter ismertette a tervezetet. Tájékoztatása szerint a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül az oroszországi vagy az Oroszország ellenőrzése alatt álló cégek vírusvédelmi termékeit és szolgáltatásait lekapcsolják a központi és helyi hatóságok, illetve intézmények informatikai hálózatáról és számítógépes rendszereiről.

Burduja elmondta: a törvénytervezet szerint a továbbiakban tilos lesz Romániában az oroszországi vagy az Oroszország ellenőrzése alatt álló cégek vírusvédelmi termékeinek és szolgáltatásainak a beszerzése. A jogszabály előírásainak megsértése 50 000 és 200 000 lej közötti bírsággal sújtható.
Emelik a nemzetközi versenyek díjazottjainak jutalmátA kormány emelni készül a nemzetközi tantárgyversenyeken díjazott diákok pénzjutalmát – tudatta még a kormányülés elején a miniszterelnök. Elmondta: a kormányhatározat-tervezet szerint 20 ezer lejig terjedő összeggel honorálnák a jól teljesítő tanulókat.A nemzetközi tantárgyversenyek díjazottjainak szánt összegeket Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter ismertette. A terv szerint 20 ezer lejig terjedő pénzjutalmat kap az a tanuló, aki a maximális pontszám elérésével érdemli ki az aranyérmet egy nemzetközi tantárgyversenyen; 15ezer lej jár az aranyérmes, de a maximális pontszámot el nem érő versenyzőknek; 12 500 lej az ezüstérmeseknek és 10 ezer lej a bronzérmeseknek. A romániai tantárgyversenyek díjazottjainak pénzjutalma szintén jelentősen nő: az országos tantárgyversenyen első helyezett csapat – csoportos versenyek esetén – eddig 22 lejt kapott eddig egy 2016-os kormányhatározat értelmében, ezt az összeget most 600 lejre emelik.  A pénzjutalmakat a tanügyminisztérium a költségvetéséből fizeti ki.Cîmpeanu azt is elmondta: a kormány szerdán sürgősségi rendeletet fogad el, amellyel további 50 tanintézetre terjeszti ki a Meleg ételt az iskolákba programot. Az intézkedés a Képzett Románia országos terv része, amelynek egyik célja, hogy legalább egymillió tanuló jusson meleg ebédhez az iskolában.Ciucă közlése szerint a kormány megoldani készül a diákok ingáztatásával kapcsolatos problémákat is; mint mondta, a szükséges intézkedésekről már egyeztetett az oktatási miniszterrel és a helyhatóságok képviselőivel is.Kiemelt célkitűzése Romániának az OECD-csatlakozásNicolae Ciucă a kormányülés elején emlékeztetett arra, hogy a Román Nemzeti Bank kedden közölt adatai szerint a múlt évhez képest idén 43,7 százalékkal, 5,5 milliárd euróra nőttek a közvetlen külföldi befektetések. Szerinte a válság körülményei között az európai alapok mellett a külföldi tőke Románia egyetlen esélyét jelenti a gazdasági-társadalmi egyensúly megteremtésére és a gazdasági növekedésre. Hozzátette: minden feltétel adott ahhoz, hogy Románia gazdasági növekedéssel zárja az idei évet.A miniszterelnök ismételten nagyon fontos célkitűzésnek nevezte Románia csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD).Közölte azt is, hogy a csatlakozási folyamat koordinálásával és az OECD-vel való kapcsolattartással Luca Niculescu külügyi államtitkárt bízta meg.