Cioloș is részt vett a PNL választási kampányindító nagygyűlésén

Cioloș is részt vett a PNL választási kampányindító nagygyűlésén
Dacian Cioloș miniszterelnök is részt vett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kampánynyitó nagygyűlésén vasárnap, mint mondta azért, mert a liberálisok úgy döntöttek, hogy támogatják az általa meghirdetett, elveket és projekteket tartalmazó Románia 100 platformot.

Bár Cioloș továbbra is igyekszik legalább a látszatát megtartani annak, hogy - beiktatásakor tett ígéretéhez híven - politikailag nem kötelezte le magát, a bukaresti Forradalom téren egy igazi választási kampányrendezvényt tartottak, amelyen bemutatkoztak a PNL képviselő- és szenátorjelöltjei, a párt mintegy húszezer, az ország minden részéről összesereglett aktivistája előtt.

Cioloș, amikor elfogadta a PNL meghívását, előre bejelentette, hogy a - miniszterelnöki tisztségben való megmaradását szintén támogató - Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyik hasonló rendezvényén is részt vesz.

A kormányfő beszédében azonban arra figyelmeztette a liberálisokat: ne várjanak arra, hogy az országot "messianisztikus" vezetők fogják felépíteni, Romániát csak a polgárok szerepvállalása változtathatja meg, a jövő alakításában mindenkinek vállalnia kell a rá eső egyéni felelősséget.

Hozzátette: olyan pártokkal szeretne együtt dolgozni, amelyeknek a tagjai "az alaptól a csúcsig" becsületesek, elismerik hibáikat, és nem saját hasznukat lesik, hanem adni akarnak. Úgy vélte: csak ilyen hozzáállással lehet elérni, hogy az emberek ismét bízzanak a pártokban, a demokráciában, és abban, hogy a szabad választások tisztességes, szolgálatra jelentkező embereket juttatnak hatalomra.

Alina Gorghiu, a PNL elnöke a párt legnagyobb riválisát támadta beszédében, azt állította, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) illúziókkal, fedezet nélküli béremelések és adócsökkentések ígéretével "eteti" a választókat, ő maga pedig az emberek szegénységéből és kétségbeeséséből "táplálkozik". A pártelnök a "hazugságok egymásra licitálása" helyett az értékelvű politizálásra, a jövőt alakítani akaró és képes emberek támogatására szólította fel társait, kifejezve reményét, hogy Románia egy "liberális kormányfővel fogja megünnepelni 2018-ban centenáriumát.

A PNL nagygyűlésén az óriáskivetítőkön vetített kampányfilmben azt hangsúlyozták, hogy a több mint 140 éves PNL mindig az ország modernizálásának motorja, a történelmi változások előmozdítója volt.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol