Ciolacu: Romániára stratégiai szerep vár Ukrajna újjáépítésében

A Románia és Ukrajna közötti kapcsolatok hamarosan elérik a stratégiai partnerség szintjét – jelentette ki kedden Marcel Ciolacu az Ukrajna újjáépítése és Románia stratégiai szerepe című sinaiai nemzetközi konferencia résztvevőihez intézett videóüzenetében. Az Agerpres hjrügynökség szerint a miniszterelnök kifejtette, a stratégiai partnerség fontos eleme az Ukrajna újjáépítését szolgáló romániai logisztikai központ lesz.

Ciolacu hangsúlyozta, a nemzetközi közösség számára fontos, hogy Ukrajna ne veszítsen Oroszországgal szemben, ehhez azonban növelni kell a háborúban álló országnak nyújtott nemzetközi segítséget. Szerinte az Ukrajna elleni folyamatos támadások is azt bizonyítják, hogy Oroszországot frusztrálja az euroatlanti közösség és általában véve a demokratikus világ Kijevvel szembeni szolidaritása.

A miniszterelnök elmondta, hogy Romániára stratégiai szerep vár Ukrajna újjáépítésében, Bukarest pedig továbbra is szorgalmazója lesz az euroatlanti közösség Ukrajna ellenállóképességének növelését célzó összehangolt intézkedéseknek. „Mi hiszünk Ukrajna győzelmében” – jelentette ki.

Emlékeztetett: az Egyesült Államokban tett legutóbbi látogatásán is kiemelte Ukrajna multiszektorális támogatásának jelentőségét, és elmondta vendéglátóinak, hogy ehhez Románia már a háború kezdetétől „összetett intézkedésekkel” járult hozzá. Példaként említette, hogy eddig az Európai Unió szolidaritási folyosóin keresztül exportált ukrán mezőgazdasági termékek több mint felét Románián keresztül szállították.

Ciolacu beszélt arról is, hogy Románia gyorsított ütemben meg akarja duplázni a harmadik országoknak szánt ukrán gabona szállítását lehetővé tevő szárazföldi, vasúti és tengeri útvonalak kapacitását. Ezeknek a beruházásoknak szerinte nagy jelentősége lesz a konfliktus befejezése után is, amikor lehetővé válik Ukrajna újjáépítése. Ez utóbbi célt fogja szolgálni a Románia területén létrehozandó logisztikai központ is – tette hozzá.