Ciolacu: Keressük a megoldást az Izraelben rekedt 790 zarándok hazaszállítására

Ciolacu: Keressük a megoldást az Izraelben rekedt 790 zarándok hazaszállítására
A román hatóságok keresik a megoldásokat a jelenleg Izraelben tartózkodó mintegy 790 román zarándok hazaszállítására - közölte szombaton a miniszterelnök.

Marcel Ciolacut egyebek mellett arról faggatták az újságírók a Szociáldemokrata Párt (PSD) székházában, hogy van-e tudomásuk olyan, a Hamász ellenőrzése alatt álló izraeli területen tartózkodó román állampolgárokról, akik segítséget kértek a hazajutáshoz. A kormányfő szerint jelenleg 790 ilyen román polgárról tudnak, és a külügyminiszterrel közösen keresik a megoldásokat a hazaszállításukra. "Amint tudják, az izraeli repülőtereket lezárták. (...) Meglátjuk, miként alakulnak majd a dolgok" - mondta. Hozzátette, román sérültekről nem tudnak, és a "közvetlen konfliktusövezetben" sincsenek románok.

Válságstábot állítottak fel a külügyben

Luminiţa Odobescu külügyminiszter utasítására válságstábot állítottak fel szombaton a külügyminisztériumnál, amely állandó kapcsolatban áll Románia tel-avivi nagykövetségével, a ramallahi román képviseleti irodával, valamint az Európai Unió izraeli küldöttségével, és készen áll támogatást nyújtani a konzuli segítséget kérő román állampolgároknak.

A román külügyminisztérium ismét hangsúlyozta, hogy emelték az izraeli utazásra vonatkozó riasztási fokozatot. Az Izrael területén tartózkodó vagy az országon átutazó román állampolgároknak azt tanácsolják, hogy kövessék a helyi hatóságok utasításait, keressenek menedéket az épületekben, és amint a helyzet megengedi, hagyják el az országot. Az Izraelbe készülő román állampolgároknak azt javasolják, hogy halasszák el utazásukat.

Izraelben hadiállapotot hirdettek szombaton, miután a Gázai övezetből rakéták tömegét lőtték az ország déli és középső részére. Ezt megelőzően a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet katonai száryának vezetője bejelentette, hogy elindították az Al-Aksza Vihar hadműveletet, rakéták ezreit lőve ki Izrael felé.