Cîmpeanu: még várni kell az iskolák teljes újranyitására

Cîmpeanu: még várni kell az iskolák teljes újranyitására
Mindaddig nem lehet javaslatot tenni az iskolák teljes újranyitására, amíg nem derül ki, hogy miként alakul a fertőzöttségi arány az ortodox húsvét után – jelentette ki pénteken az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu rámutatott, minden intézkedésről a járványhelyzet függvényében döntenek, így az iskolák esetleges teljes újranyitásának lehetőségét is csak néhány hét múlva lehet megvizsgálni, miután lejár az ortodox húsvéti utáni „lappangási idő”.

Az Agerpres hírügynökség szerint a tárcavezető kiemelte: a pénteki adatok alapján az ország 939 településén meghaladja az 1-et a 14 nap alatt jegyzett koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve, 2224 településen pedig 1 ezrelék alatti a ráta. Hétfőtől 185 településen mindenki jelenléti oktatásban vehet részt, ami mintegy 80 ezerrel több tanulót jelent a pénteken jegyzett számhoz képest.
„Ehhez hozzáadódik még a végzős osztályokba járó 370 ezer tanuló, akik számára hétfőn kezdődik újra a tanítás. Hétfőtől tehát további 450 ezer tanuló jelenléti oktatásban vehet részt”– fogalmazott.

Újságírói kérdésre, hogy szeptembertől várhatóan a megszokott körülmények között kezdődhet-e az új tanév, a miniszter elmondta: „Mindenkinek jogosan reménykedhet abban, hogy szeptember 13-án normális körülmények között kezdődik majd az iskola”– válaszolta.

Cîmpeanu arról is beszélt, hogy a 155 ezer beoltott tanügyi alkalmazott közül 145 ezren már a koronavírus elleni oltás második dózisát is megkapták.