ChatGPT, a szöveggeneráló blöffölőautomata

ChatGPT, a szöveggeneráló blöffölőautomata
November végén bárki számára kipróbálhatóvá tették az OpenAI mesterséges intelligencia csevegőrobotját, a ChatGPT-t (http://bit.ly/3ZXe5Bo), ami lázba hozta a világot. Ez valójában egy tanulásra képes hatalmas számítógépes neuronháló, ami sokszor annyira megtévesztően tudja utánozni az ember által létrehozott értelmes szövegeket, hogy elég nehéz rajtakapni, hogy a szemfényvesztés mögött nem ember van.

SZILÁGYI N. SÁNDOR

Az egyetemeken komoly riadalmat is okozott, hogy ez beteheti az ajtót a hagyományos vizsgáztatásnak, hiszen a diákok ezzel simán írathatnak kitűnőt érdemlő dolgozatokat, és még csak rájuk se lehet bizonyítani a plagizálást. Angol nyelvű dolgozatok esetében ez tényleg nincs kizárva, mert betanítása során ez a „gépi tanulási algoritmus” eszméletlen mennyiségű angol szöveget olvasott mindenféle témában és műfajban, és ha angolul kell írni, a szöveggenerálás minden pontjára bőven van honnan összeszednie éppen az arra a helyre szükséges szavakat, és a kontextusok nagy mennyisége alapján statisztikailag azt is nagyon nagy valószínűséggel tudja megállapítani mindegyik szöveghelyre, hogy oda melyik szót írnák azok, akik értik is, amit csinálnak.

A magyar diákok azonban jó, ha tudják, hogy ez a fura szerzet egész jó minőségű szöveget tud ugyan produkálni magyarul is, románul is, és még sok más nyelven (saját bevallása szerint legjobban az angol, francia, német, olasz, spanyol és portugál megy neki), de mivel az angol nyelvű szövegek halmazához képest magyarul csak viszonylag keveset láthatott a betanítása során, nemcsak a nyelvhasználata bizonytalanabb, hanem a tárgyi „tudása” is. Ezt azért tettem idézőjelbe, mert jó ha tudjuk, hogy ez az automata tudni nem tud semmit az égvilágon, úgy, ahogy mi tudunk. Még a szavakat se érti, amiket odaír, viszont a betanított nyelvi minták alapján elképesztően magas színvonalon képes létrehozni olyan, számunkra értelmes szövegeket, amelyeket egyáltalán nem ért, de mi igen, és meg tudjuk állapítani, hogy az a szöveg igaz állításokon alapszik-e, vagy nem. És ettől az lesz a benyomásunk, hogy ez szinte mindent tud, pedig semmi másra nem képes, csak arra, hogy olyan szövegeket generáljon, amelyeket mi értelmes szövegekként olvashatunk.

Ezért is van, hogy mivel ez igazából tulajdonképpen nem egy gondolkodó, hanem csak egy nyelvi automata, és semmi több, mikor egy adott nyelven szöveget alkot, csakis az illető nyelven vele elolvastatott szövegek adatbázisára támaszkodhat, ezért a „tárgyi tudása” is annyi lesz, amennyi azokból a szövegekből összerakható. Tehát ha magyarul kevesebb szöveget olvasott, nemcsak a nyelvhasználata lesz egy kicsit bizonytalanabb, mint angolul, hanem a világról való „tudása” is. És elképesztő, hogy azt a „tudást”, amit az angolul írott szövegeiben a korábbi angol nyelvű olvasmányai alapján sokszor hihetetlenül magas szinten képes összerakni, mennyire nem tudja átvinni arra a helyzetre, mikor magyarul kell írnia.

Én ezt kipróbáltattam vele. Előbb magyarul kértem arra, hogy írjon nekem egy harmadéves kognitív nyelvészeti vizsgadolgozatot megadott témára. Ezzel annyira nem boldogult, hogy mikor kiderült, hogy még a blöfföléshez sincs elég adata, töredelmesen beismerte, hogy ehhez nem ért, és azt ajánlotta, hogy inkább kérdezzek meg erről egy nyelvészt. Mikor utána angolul kértem meg, hát szemem-szám elállt tőle, hogy angolul milyen szakszerű és feltűnően magas szintű dolgozatot írt ugyanarra a témára. (A Facebookon be is tettem egy kommentbe ezt a két szöveget, hogy láthassa, aki kíváncsi rá: https://bit.ly/3HEUwqq.) És ebből a „tudásából” ugyanaz az automata semmit se tudott felhasználni, mikor magyarul kellett volna elmondani, pedig ha megkérem, az angol nyelvű dolgozatát egész jól le tudja fordítani magyarra. De mivel nem az a feladata, hogy tudást adjon át, hiszen az nincs is neki, hanem hogy szöveget generáljon, ez még akkor se tudna eszébe jutni, ha lenne esze.

Ha jól meggondolom, ez olyasmi, mintha nemcsak sok nyelve lenne, hanem ugyanannyi kultúrája is (persze kultúrán itt csak az illető nyelven általa olvasott szövegekben elérhető tudást kell érteni), és hogy melyik kultúrában mozog éppen, az nyelvfüggő, az meg, hogy mit „tud”, és hogy „tud”, kultúrafüggő. Ezen most el lehet gondolkozni. Meg azon is, hogy vajon szabad-e ám ezt mesterséges intelligenciának hívni. Lehetni lehet, persze, de nem biztos, hogy jól tesszük. Mert ez így akár veszélyes is lehet, ha azt hisszük, hogy ez tényleg intelligencia, és hogy ez nemsoká sokkal okosabb lesz, mint az ember, tehát jobb lesz inkább az ő tanácsaira hallgatni, mint a magunk eszére. Sokkal biztonságosabb lenne ezt annak hívni, ami: egy zseniális szöveggeneráló blöffölőautomatának, ami képes még arra a szemfényvesztésre is, hogy átverjen minket, hogy mi valami értelmes szuperintelligenciát lássunk benne.

Persze a szemfényvesztés nagyon szórakoztató és élvezetes is tud lenni, és itt sincs ez másképp: egyenesen lenyűgöző, hogy mennyire meg tudja játszani, hogy ő egy ember. Ha blöffölésen kapom, és szólok neki, pont azt csinálja, mint az ember (ami nem csoda, hiszen az emberek ilyen szövegeiből tanulta ennek a retorikáját is): belátja, hogy hibázott, és azt ugyan nem mondja, hogy „ja persze, persze, én is ezt akartam volna mondani”, de megismétli úgy, ahogy én kijavítottam.

Szemléltetésként legyen itt egy részlet egy csevegésünkből, ahol azt szerettem volna látni, mit „tud” a romániai magyarokról:

–––––––––––––––––––––––––

SzNS: Van-e a romániai magyaroknak politikai szervezetük?

ChatGPT: Igen, vannak politikai szervezetek a romániai magyarok körében. A legnagyobb és legismertebb a Magyar Demokrata Szövetség (UDMR), mely az 1994-es alapítása óta részt vesz a romániai politikában. Az UDMR célja a romániai magyarok jogainak védelme és a romániai magyarok kulturális és nyelvi jogainak biztosítása. A párt a parlamenti választásokon általában képviselteti magát és általában koalíciós partnerként vesz részt a kormányzásban.

SzNS: Az UDMR a Romániai Magyar Demokrata Szövetség román nevének a rövidítése, a magyarok hivatalosan az RMDSZ rövidítést használják. Tudod, ki volt az RMDSZ első elnöke?

ChatGPT: Sajnálom, tévedtem. Az UDMR az Unió a Demokrata Maghiară din România rövidítése, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az RMDSZ rövidítést használja. Az RMDSZ első elnöke Markó Béla volt, aki 1990-től 2000-ig volt az RMDSZ elnöke. Markó Béla aktívan részt vett a romániai magyar kisebbség politikai életében, és számos jelentős eredményt ért el a romániai magyarok jogainak védelmében és a kulturális és nyelvi jogok biztosításában.

SzNS: Markó Béla valóban volt elnöke az RMDSZ-nek, de ki volt az elnök őelőtte?

ChatGPT: Az RMDSZ első elnöke Tőkés László volt, aki 1989-től 1990-ig volt az RMDSZ elnöke. Tőkés László volt az egyik vezető alakja a romániai magyar kisebbség politikai életében a kommunista rendszer összeomlása után, és kulcsszerepet játszott az RMDSZ alapításában. Tőkés László számos jelentős eredményt ért el a romániai magyarok jogainak védelmében és a kulturális és nyelvi jogok biztosításában.

SzNS: Tőkés László nem volt az RMDSZ elnöke, csak a tiszteletbeli elnöke volt.

ChatGPT: Sajnálom, újra tévedtem. Tőkés László volt az RMDSZ tiszteletbeli elnöke és az egyik alapítója, de az RMDSZ első elnöke Markó Béla volt, ahogy korábban mondtam. Tőkés László kiemelkedő szerepet játszott a romániai magyar kisebbség politikai életében, és kulcsszerepet játszott az RMDSZ alapításában és a romániai magyarok jogainak védelmében.

SzNS: Ki volt Domokos Géza?

ChatGPT: Domokos Géza Magyarországon született író, költő, publicista, aki jelentős szerepet játszott a romániai magyar irodalom fejlődésében. Domokos Géza a 20. század elején és közepén volt aktív, és több könyvet írt, amelyek a romániai magyarok kulturális és társadalmi helyzetéről szólnak. A munkássága jelentős hatást gyakorolt a romániai magyar irodalom fejlődésére és a romániai magyarok kulturális öntudatának erősítésére.

SzNS: Köszönöm. Domokos Géza nem Magyarországon született, hanem Erdélyben, Brassóban, és ő volt az RMDSZ első elnöke.

ChatGPT: Sajnálom, nagyon sajnálom, hogy tévedtem. Igen, Domokos Géza Erdélyben, Brassóban született, és ő volt az RMDSZ első elnöke, amikor az pártot 1990-ben alapították. Domokos Géza jelentős szerepet játszott a romániai magyar kisebbség politikai életében, és kiemelkedő szerepet játszott az RMDSZ alapításában és az RMDSZ első elnökeként is.

SzNS: És ki most az RMDSZ elnöke?

ChatGPT: Az RMDSZ jelenlegi elnöke Kelemen Hunor. Kelemen Hunor évek óta az RMDSZ vezető politikusa, és az RMDSZ elnöke 2017 óta. Kelemen Hunor jelentős szerepet játszik a romániai magyar kisebbség politikai életében, és az RMDSZ-t vezeti a romániai parlamentben és a kormányban is.

SzNS: Ez most majdnem jó, csak azt kell javítanom, hogy nem 2017, hanem 2011 óta ő az RMDSZ elnöke. És azt is tudod, hogy kicsoda Toró T. Tibor?

ChatGPT: Sajnos, nem tudok információt Toró T. Tiborról. Lehetséges, hogy nem ismert személy, vagy nem volt jelentős szerepe a történelemben.

SzNS: Akkor még egy kérdés: Szilágyi N. Sándorról mit tudsz?[1]

ChatGPT: Szilágyi N. Sándorról sajnos nincs információm. Úgy tűnik, hogy ez a személy nem játszott nagyon jelentős szerepet a történelemben vagy a közéletben, ezért nincs hozzá sok információm. Ha van további kérdésed, szívesen segítek.

SzNS: Ezt most jól mondtad. Azt tudod, hogy ki Izsák Balázs?

ChatGPT: Izsák Balázs egy erdélyi magyar származású politikus, aki az RMDSZ-ben volt aktív, és jelentős szerepet játszott a romániai magyar kisebbség politikai életében. Izsák Balázs volt az RMDSZ elnöke, illetve volt az RMDSZ képviselője a romániai parlamentben. Továbbá Izsák Balázs volt az RMDSZ-kormányban miniszterelnök-helyettes, illetve volt az RMDSZ miniszterelnök-jelöltje is.

SzNS: Kató Béláról is hallottál?

ChatGPT: Sajnos, nem ismerem Kató Béla nevét, és az életéről sincs információm. Ha tudsz többet róla, kérlek, mondd el, hogy többet megtudjak róla.

SzNS: És Márton Áronról?

ChatGPT: Márton Áron volt a romániai magyarok egyik vezető egyházi és politikai személyisége, a 20. században. Ő volt az Erdélyi Római Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Márton Áron volt a kommunista diktatúra alatt is aktív az erdélyi magyarság jogaiért, és sokat tett az erdélyi magyar kultúra és hagyományok megőrzéséért.

–––––––––––––––––––––––––

Gondolom, ennyi elég ahhoz, hogy a magyar diákokat meggyőzze, hogy legalábbis magyarul ezzel az „intelligenciával” egyelőre nem ajánlatos vizsgadolgozatot íratni: a ChatGPT nem tud semmit a „tud” igazi értelmében, csak értelmesnek és többé-kevésbé helytállónak elfogadható szövegeket képes gyártani.

Persze lehet, hogy most valaki, aki már nagyon elhitte, hogy ez tényleg egy gondolkozó „e-lény”, most azt mondja, hogy a képességeit nem azon kellene lemérni, mit tud az erdélyi magyarokról, hiszen ez világviszonylatban nem egy fontos téma, és mért kellene neki olyasmit is tudnia, amit még az erdélyi magyarok közül se sokan tudnak? Ebben van valami, de a teljesítményén inkább az látszik, hogy a magyar nyelvű szövegeknek, amelyekkel betanították, csak egy kisebb része volt erdélyi tárgyú. A háromszög szögeinek összege viszont Amerikában is, Erdélyben is 180 fok, és ezt mindenütt így is tanítják az iskolában is, és mikor azt kérdeztem tőle (a ∠ a szög jele), hogy: „Ha van egy ABC háromszögünk, és ∠ABC=90° és ∠BAC=75° és ∠ACB=45°, akkor mennyi az ABC háromszög szögeinek összege?”, akkor ezt a választ adta: „Az összes szög összege egy háromszögben mindig 180 fok. Tehát ha ∠ABC=90°, ∠BAC=75° és ∠ACB=45°, akkor ∠ABC + ∠BAC + ∠ACB = 90° + 75° + 45° = 210°.” Ha csak egy kicsit is gondolkozna, ezt azzal fejezte volna be, hogy „ez tehát nem lehet háromszög”. De neki 210 fokkal is jó volt.

Mi tehát a ChatGPT? Egy szöveggyártó csevegőrobot, egy chatbot, amely – legalábbis magyarul – egyelőre eléggé chatlik-botlik. Azt azonban meg kell adni, hogy egész jól tud emberszerűen viselkedni. Ezt jól mutatja az, amit a fenti beszélgetés végén produkált: mikor valami elég kellemetlen dolgot kérdeztem tőle, válasz helyett fogta magát, és angolosan lelépett:

–––––––––––––––––––––––––

SzNS: A Kriterionról mit tudsz?

ChatGPT: A Kriterion egy romániai magyar folyóirat volt, amelyet 1945 és 1948 között adtak ki. Főként a romániai magyar irodalom, kultúra és társadalom kérdéseit járta körül, és számos neves magyar író és költő, valamint román író és kritikus írt a lapba. A Kriterion jelentős szerepet játszott a romániai magyar irodalom fejlődésében és a magyar kultúra megőrzésében.

SzNS: Azt hiszem, te egy blöff-automata vagy: mikor fogalmad sincs, mi az, hogy Kriterion, akkor elkezdesz blöffölni és olyasmiket mondani, amit sok mindenre lehet. Mért nem mondod meg inkább, hogy nem tudod?

ChatGPT: ! An error occurred. If this issue persists please contact us through our help center at help.openai.com

–––––––––––––––––––––––––

Hiába akartam vele újrageneráltatni a választ, megint csak ugyanazt írta ki. Tudomásul kellett vennem, hogy ez van, végül is ilyen az ember, ő pedig emberek szövegeiből tanul szöveget alkotni.

Forrás: Facebook (https://bit.ly/3JqGwBW), ahol még sok érdekes komment is van alatta.

[1] Ezt azért kérdeztem meg tőle, mert mikor láttam, hogy Toró T. Tiborról nem tud, akinek pedig igen fontos szerepe volt, illetve van ma is az Erdélyi Magyar Néppártban, majd az Erdélyi Magyar Szövetségben, arra gondoltam, nehogy már valaki azt higgye, hogy ezt valamilyen céllal mutogatom, hiszen lám, az én nevemmel se volt még alkalma találkozni.