Budapestre viszik Ördöngösfüzes legendáját a szamosújvári diákok

Budapestre viszik Ördöngösfüzes legendáját a szamosújvári diákok
Ragyogó sikert arattak a székelyudvarhelyi karneválon a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum diákjai, akik azt mesélték-játszották el, miért is lett ördöngös Füzes.

F. E.

Székelyföld szellemi-kulturális örökségét, ma is közszájon forgó mondáit és legendáit gyűjti össze és a gyerekek számára szerethető módon adja át a 2008-ban civil kezdeményezésként indult Székelyföld Legendárium. Elsőként egy 156 székely mondát és legendát tartalmazó térképet készítettek, majd a kezdeményezés sikerét látva legendagyűjteményt, hangoskönyveket, színezőt és különféle játékokat terveztek, végül elindították az első székelyföldi rajzfilmstúdiót, amely mostanra 14 tagot számlál.

A szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum diákjai számára ismerősek a rajzfilmek, térképek. Idén először neveztek be a június 15-i harmadik székelyudvarhelyi karneválra. A Mezőség is gazdag legendákban, mesékben, nehéz is volt egyet választani. Végül Ördöngösfüzes mondájára esett a választás, hiszen a település népdalai, néptánca, zenéje is nagyon kedvelt.

Az iskola és a Téka Alapítvány munkatársai (Rariga Imola, Fodor Emőke, Juhos Helga, Kaszián Etelka, Papp Erzsébet) állították össze a csapatot, megírták a forgatókönyvet. Katona Annamária, Miklósi Hunor és Szabó Bence a zenei tanácsadók voltak, míg Székely Cecília és Gál Viktória középiskolás diáklányok, a Téka Szórványkollégium diákjai a díszletet festették meg, tehát igazi csapatmunka folyt a színpad mögött is. A 11 kis színjátszó, énekes és zenész, a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum 3-5. osztályos diákjai szorgalmasan próbáltak, hiszen igazi mesei próbatételnek tűnt a messzi Székelyudvarhelyen a többi 13 csoporttal megküzdeni. A csapatot Balázs-Bécsi Enikő, Rariga Imola, Fodor Emőke és Papp Erzsébet kísérte el Udvarhelye. Útközben Tamási előtt is tisztelegtek, a pár perces farkaslaki megállás alatt Papp Erzsébet magyartanár mesélt nagy írónkról.

Udvarhelyen kedvesen fogadtak, a Székelytámadt vár pedig nagyon jó helyszínnek bizonyult a legendák életre keltésében. Zengett a várudvar a szolgálólány énekétől, az ördögök muzsikájától. Hét perc alatt meggyőzték a zsűrit arról, hogy a szórványban is nagyon ragaszkodunk a magyar vonatkozású mesékhez, mondákhoz, akkor is, ha ma már a falvakra vegyes lakosság jellemző.

Az előadások után a Mesehetes zenekar koncertjét hallhattuk, majd a felvonulás részeként megkerültük Udvarhely főterét. A díjazáskor kiderült, hogy ősszel vár ránk Budapest, miénk a fődíj. A zsűri gratulált, a gyerekek nagyon örültek. A sok munkának beért egyik gyümölcse. Nagyon várjuk a népmese napját, amikor Budapesten is elmesélhetjük, miért lett ördöngös Füzes…