Brüsszel felszólította a román kormányt a Velencei Bizottság ajánlásainak figyelembe vételére – Iordache visszavág

Brüsszel felszólította a román kormányt a Velencei Bizottság ajánlásainak figyelembe vételére – Iordache visszavág
A Velencei Bizottság ajánlásainak figyelembe vételére szólította fel a román hatóságokat hétfőn az Európai Bizottság a tervezett büntetőjogi reformmal kapcsolatban.

Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete pénteken tette közzé állásfoglalását a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) módosításáról, amelynek számos eleme aggodalomra ad okot, gyengíti a korrupció, az erőszakos bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni küzdelem hatékonyságát.

Margarítisz Szkínász európai bizottsági szóvivő elmondta: a brüsszeli testület az együttműködés szellemében folytatja a párbeszédet Romániával, de "le fogja vonni a megfelelő következtetéseket", amennyiben nem veszik figyelembe az aggályait a kérdéses törvényeket illetően. Hozzátette, november 13-án adják majd ki a következő jelentést a román igazságszolgáltatás működését ellenőrző uniós mechanizmus (CVM) keretében, ebben értékelni fogják a történéseket.

Nem fogjuk átvenni a Velencei Bizottság összes ajánlását - nyilatkozta hétfőn Florin Iordache szociáldemokrata képviselő. Az igazságügyi törvények módosításával megbízott parlamenti különbizottság elnöke csalódottságának adott hangot, amiért a Velencei Bizottság azelőtt nyilvánított véleményt, hogy ez ügyben döntést hozott volna a román alkotmánybíróság.

Iordache szerint a Velencei Bizottság gyakorlatilag két véleményt fogalmazott meg: egyik az igazságügyi törvényekre, a másik a büntetőtörvénykönyvekre vonatkozik. „Várjuk, hogy a napokban közzétegyék a két jelentést, mert az igazságügyi törvényeket illetően voltak módosítások, a büntetőtörvénykönyveket illetően pedig az alkotmánybíróság döntései élveznek prioritást.”

Iordache leszögezte: Románia törvényeit kizárólag a parlament módosíthatja. Elmondta azt is: nem tartja normálisnak, hogy az államfő Brüsszelben bírálja saját országát.

varosnapokHirdetés