Brad Pitt főszereplésével készült film nyitja a 75. Locarnói Filmfesztivált

Brad Pitt főszereplésével készült film nyitja a 75. Locarnói Filmfesztivált
A gyilkos járat (Bullet Train) című, Brad Pitt főszereplésével és David Leitch rendezésében készült akcióvígjáték nyitja meg augusztus 3-án a 75. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált. A produkciót – amelyben mások mellett Joey King, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson és Sandra Bullock is szerepel – a nyolcezer férőhelyes szabadtéri Piazza Grandén vetítik.

A fesztiválon Laurie Anderson Home of the Brave című 1986-os dokumentumfilmjét, Thomas Hardiman brit rendező Medusa Deluxe című krimijét és a német Kilian Riedhof francia nyelvű Vous n'aurez pas ma haine (You Will Not Have My Hate) című drámáját is bemutatják, amely a 2015-ös párizsi Bataclan elleni terrortámadással foglalkozik egy áldozat hozzátartozójának visszaemlékezései alapján.

A Piazza Grandén idén mások mellett Matt Dillon színész, Jason Blum producer, valamint Laurie Anderson előadóművész, zeneszerző és Kelly Reichardt rendező, forgatókönyvíró pályafutása előtt is tisztelegnek.

A fesztivál nemzetközi versenyprogramjában 17 alkotás szerepel, köztük a francia Patricia Mazuy Bowling Saturn című thrillere, az olasz filmrendező, Alessandro Comodin The Adventures Of Gigi The Law című szatirikus dokumentum-játékfilmje, valamint a malajziai Turtle Stone című film Ming Jin Woo rendezésében.

A versenyprogram zsűrijében Michel Merkt svájci producer, Laura Samani olasz rendező, William Horberg amerikai producer, Prano Bailey-Bond brit filmes és Alain Guiraudie francia filmrendező foglal helyet idén. A Jelen filmesei szekcióban látható feltörekvő filmesek munkáiról az Annick Mahnert svájci producer, Katriel Schory izraeli producer és Gitandzsali Rao indiai filmrendező alkotta zsűri dönt.

A fesztiválon 226 egészestés és rövidfilmet mutatnak be 113 országból, a szervezők 4245 pályázó alkotásból válogatták össze az idei programot. Giona A. Nazzaro, a fesztivál művészeti igazgatója szerint a kiválogatott filmek a kor lenyomatai, a világ előtt álló kérdéseket vizsgálják és azt, hogyan lehet benne felelősségteljesen, fenntarthatóan élni.

A 75. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált idén augusztus 3. és 13. között rendezik meg.

(Borítókép: Jelenet A gyilkos járat című filmből. Fotó: imdb.com)