Bírálatok össztüzében Ferenc pápa Oroszországgal kapcsolatos megjegyzései miatt

Bírálatok össztüzében Ferenc pápa Oroszországgal kapcsolatos megjegyzései miatt
Ferenc pápa az orosz ifjúsághoz intézett beszédében arra buzdította a fiatalokat, hogy ne mondjanak le birodalmi örökségükről, ami Kijev szerint orosz imperialista propaganda – jelentette ki hétfőn Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

A jelentés szerint Ferenc pápa augusztus 25-én a szentpétervári 10. összoroszországi katolikus ifjúsági napok résztvevői előtt mondott beszédében kifejtette: „Soha ne feledkezzetek meg az örökségről. Ti a nagy Oroszország leszármazottai vagytok: szentek, uralkodók nagy Oroszországáé, I. Péter, II. Katalin nagy Oroszországáé, ez a birodalom nagyszerű, művelt, nagy kultúrával és nagyszerű emberekkel. Soha ne adjátok fel ezt az örökséget. Ti a nagy Oroszország anyácska leszármazottai vagytok, folytassátok. És köszönöm, köszönöm az életformátokat, az oroszok létformáját.”

Az ukrán külügyi szóvivő szerint azonban ez a szokásos imperialista propaganda, „lelki szemét” és a „nagy Oroszország anyácska” megmentésének „szüksége”, amellyel a Kreml igazolja több ezer ukrán férfi és nő meggyilkolását és a több száz ukrán város és falu rombolását. „Nagyon sajnálatos, hogy az orosz nagyhatalmi eszmék, amelyek valójában Oroszország krónikus agresszivitásának okai, tudva vagy tudatlanul, a pápa szájából hangoznak el, akinek a mi felfogásunk szerint éppen az lenne a feladata, hogy felnyissa az orosz fiatalok szemét a jelenlegi orosz vezetés romboló irányára” – szögezte le Oleh Nyikolenko, akit a karpat.in.ua idéz.

ÖRVENDETESNEK TARTJÁK AZ OROSZOK FERENC PÁPA BUZDÍTÁSÁT                                             ►A Kreml kedden "nagyon örvendetesnek" nevezte Ferenc pápa azon megjegyzéseit, amelyekben arra buzdította a fiatal oroszokat, hogy emlékezzenek a történelmükre, mondván, hogy az orosz államnak gazdag öröksége van, és jó, hogy a pápa ismeri az orosz történelmet.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol