Bajnokok Ligája: tizenhét év után érheti meg magyar csapat a kupatavaszt

Bajnokok Ligája: tizenhét év után érheti meg magyar csapat a kupatavaszt
A Ferencvárosi Torna Club azzal a céllal lép pályára kedden a Mircea Lucescu edzette Dinamó Kijev vendégeként, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában megszerezze négyese harmadik helyét, ezáltal tavasszal az Európa-ligában folytathassa szereplését.

Mindkét csapat egy pontot gyűjtött eddig, méghozzá éppen egymás ellen, amikor a második fordulóban 2–2-vel zárult a találkozójuk a budapesti Groupama Arénában, azaz kettejük párharcának győztese lesz a továbbjutó. A 0–0-s vagy 1–1-es döntetlen a Budapesten szerzett gólok, míg a 2–2-es eredmény a jobb gólkülönbség miatt a Dinamónak kedvezne, viszont az ennél is gólgazdagabb pontosztozkodás már a jelenleg sereghajtó magyar bajnok előzését jelentené.

A Ferencváros harmadik helye már csak azért is lenne óriási bravúr, mert magyar csapat 17 éve nem érte meg a tavaszt a nemzetközi porondon. Akkor a Debreceni VSC az UEFA-kupa 2003–2004-es kiírásában a harmadik körig menetelt, s februárban végül a belga FC Bruges búcsúztatta.

Mindkét gárda kifejezetten jó formában várja az összecsapást, ugyanis a Dinamó Kijev a legutóbbi három, az FTC pedig az elmúlt négy mérkőzését megnyerve vezeti hazája bajnokságát. Szombaton egyik csapatnak sem volt igazán nehéz dolga, mivel a mezőny hátsó feléhez tartozó ellenféllel játszott: a kijeviek 2–1-re győztek a Mariupol otthonában, míg a Ferencváros 3–1-re a Diósgyőr vendégeként.

A Ferencvárosnál tulajdonképpen mindenki bevethető lesz az Olimpiai Stadionban, az ukránoknál viszont több sérült is van, de számukra a legfájóbb a középpályás Vitalij Bujalszkij kiesése, aki bordatörést szenvedett egy hete a Torinói Juventus otthonában.

A párosítás legérdekesebb szereplője Szerhij Sztanyiszlavovics Rebrov, a zöld-fehérek vezetőedzője, aki ezúttal ellenfélként tér vissza korábbi sikerei színhelyére. A 46 éves szakember a pályán és a kispadon is kiemelkedő teljesítményt nyújtott az ukrán klubnál.

varosnapokHirdetés

Rebrov futballistaként 1992 és 2000, valamint 2005 és 2008 között erősítette a kijevieket, akikkel kilenc bajnoki címet nyert, az 1998–1999-es idényben pedig az elődöntőig jutott a legrangosabb európai kupasorozatban. Az ukrán szakember vezetőedzőként 2014 és 2017 között irányította az együttest, amellyel egymást követő két évben is elhódította a bajnoki címet, és a BL-ben is eljutott az egyenes kieséses szakaszig.

Utóbbi időszakban Rebrov és a Dinamó Kijev legfőbb riválisa a Sahtar Donyeck volt, amelyet akkor a kijeviek jelenlegi vezetőedzője, Mircea Lucescu irányított. A román trénerrel kilenc alkalommal került szembe, ezeken a találkozókon három győzelem, két döntetlen és négy vereség Rebrov mérlege.

A két csapat korábban csak egyszer találkozott egymással, a Kupagyőztesek Európa Kupájának 1975-ös döntőjében a legendás Valerij Lobanovszkij által dirigált Dinamó 3–0-ra diadalmaskodott. A kijeviek ezenkívül magyar csapattal még egyszer játszottak a nemzetközi kupaporondon, 1989-ben az UEFA-kupa első fordulójában az MTK-t kettős győzelemmel búcsúztatták.

A mérkőzés 22 órakor kezdődik, a találkozót az m4sport is élőben közvetíti (valószínűleg geokódolással).

A csoport másik mérkőzését a már továbbjutott két sztárcsapat, az FC Barcelona és a Juventus vívja egymással. A katalánok kényelmes helyzetben vannak a csoportelsőséget illetően, mert egyrészt hárompontos előnnyel várják a rangadót, másrészt Olaszországban 2–0-ra diadalmaskodtak, ami azt jelenti, hogy a Zebrák csak akkor előznék meg őket, ha legalább kétgólos különbséggel, de minimum három szerzett góllal nyernek a Camp Nouban. A találkozón ismét szembekerülhet egymással az argentin Lionel Messi és a portugál Cristiano Ronaldo.

Hármas versenyfutás a H-csoportban

A H-csoport küzdelmei ígérkeznek a legizgalmasabbnak a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi játéknapján, ebben a négyesben ugyanis a záróforduló előtt még nincs továbbjutó, és három csapat küzd az első két helyért.

Az előző szezonban döntős Paris Saint-Germain, amelynek a magyar Lőw Zsolt a másodedzője, a Manchester United és az RB Lipcse, amelynek Gulácsi Péter és Willi Orbán személyében két magyar válogatott játékosa is van, egyformán kilenc pontot gyűjtött az első öt kör alatt. A legkényelmesebb helyzetben a francia együttes van, mert a már biztos kieső, sereghajtó Isztambul Basaksehirt fogadja, és mivel közvetlen riválisai ellen jobb az egymás elleni összevetésben, akár egy vereséggel is továbblép, feltéve, ha a másik találkozó nem döntetlennel zárul.

A másik mérkőzést Lipcsében rendezik, ahol a Manchester Unitednek már a pontszerzés is elég ahhoz, hogy a nyolcaddöntőbe jusson, míg a házigazda németeknek mindenképpen győzniük kell, illetve számukra csak akkor elég a döntetlen, ha a törökök meglepetést okoznak és diadalmaskodnak Párizsban. A németek és az angolok is idegenben szerepeltek a hétvégén a bajnokságban, előbbi csapat 3–3-as döntetlent játszott a Bayern Münchennel, utóbbi pedig 3–1-re győzött a West Ham United otthonában.

Az E-jelű négyesben már minden kérdés eldőlt, a Chelsea csoportelsőként, az FC Sevilla pedig másodikként lép tovább a 16 közé, míg az FK Krasznodar tavasszal az Európa Ligában folytathatja. A keddi játéknapon az oroszok Londonban lépnek pályára, a spanyolok pedig a francia Stade Rennes vendégei lesznek.

Az F-csoportban még csak a Borussia Dortmund továbbjutása biztos, a németek a csoportelsőséget is megszerezhetik, ha győznek a már biztos búcsúzó, sereghajtó Zenit Szentpétervár otthonában. A másik továbbjutó helyért a SS Lazio és a belga Club Brugge küzd, ha az olaszok elkerülik a vereséget Rómában, akkor húsz év után először ismét bekerülnek a kieséses szakaszba.

Az F-csoportban 19.55, a többiben 22 órakor kezdődnek a mérkőzések.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:

E-csoport: • Stade Rennes (francia)–FC Sevilla (spanyol) • Chelsea (angol)–FK Krasznodar (orosz). A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Chelsea 13 pont, 2. (már továbbjutott) Sevilla 10, 3. (és Európa Ligába kerül) Krasznodar 4, 4. Rennes 1.

F-csoport: • SS Lazio (olasz)–Club Brugge (belga) – élőben közvetíti a LookSport+, a DigiSport2 és a Telekom Sport3 tévéadó • Zenit Szentpétervár (orosz)–Borussia Dortmund (német) – LookSport, DigiSport1 és Telekom Sport2. Az állás: 1. (már továbbjutott) Dortmund 10 pont, 2. Lazio 9, 3. Brugge 7, 4. Zenit 1.

G-csoport: • Dinamó Kijev (ukrán)–Ferencvárosi Torna Club – LookSport3 és DigiSport3 • FC Barcelona (spanyol)–Torinói Juventus (olasz) – LookSport+, DigiSport1 és Telekom Sport1. Az állás: 1. (már továbbjutott) Barcelona 15 pont, 2. (már továbbjutott) Juventus 12, 3. Dinamó 1 (3–13), 4. FTC 1 (5–16).

H-csoport: • Paris Saint-Germain (francia)–Isztambul Basaksehir (török) – Look Sport2, DigiSport4 és Telekom Sport3 • RB Lipcse (német)–Manchester United (angol) – LookSport, DigiSport2 és Telekom Sport2. Az állás: 1. MU 9 pont (13–7), 2. PSG 9 (8–5), 3. Lipcse 9 (8–10), 4. Basaksehir 3.