Bajnokok Ligája: idegenbeli csoportrangadóval kezd az FC Liverpool és a Bayern München

Bajnokok Ligája: idegenbeli csoportrangadóval kezd az FC Liverpool és a Bayern München
Az előző idényben döntős FC Liverpool, valamint a hozzá hasonlóan a végső győzelemre esélyes csapatok közé sorolt Bayern München szerdán egyaránt idegenbeli rangadóval kezdi meg szereplését a labdarúgó Bajnokok Ligája 2022–2023-as kiírásának főtábláján.

A csoportkör első fordulójában az A-jelű négyesben az angol együttes Nápolyban lép pályára, ahol már háromszor vendégeskedett, és nemcsak nyeretlen, hanem ráadásként még gól nélkül is áll. Egy gól nélküli döntetlent – az Európa Liga csoportkörében – két olasz győzelem, 1–0, illetve 2–0 követett, már a BL-ben. Az edzők esetében valamelyikük jó sorozata megszakad, az SSC Nápolyt irányító Luciano Spalletti ugyanis legutóbbi három hazai BL-meccsét megnyerte angol ellenféllel szemben, viszont liverpooli kollégája, a német Jürgen Klopp három idegenbeli fellépésén győzött olasz rivális ellen.

Az aktuális formából kiindulva az SSC Nápoly felé billenhet szerdán a mérleg nyelve, tekintve, hogy a gárda a Serie A-ban veretlen, öt meccséből hármat megnyert, szombaton az SS Laziót győzte le vendégként Rómában 2–1-re. Az FC Liverpool a Premier League-ben ugyanakkor egyelőre adós a kiegyensúlyozott, jó játékkal, mert az AFC Bournemouth ellen gálázott ugyan (9–0-s siker), háromszor viszont döntetlent játszott – legutóbb szombaton a városi rivális Everton vendégeként ért el 0–0-t –, a Manchester Uniteddel vívott idegenbeli rangadón pedig 2–1-re kikapott.

A C-csoport szerdai rangadóján a vendég Bayern Münchennek alapos oka van visszavágni a házigazda Milánói Internazionalénak. Legutóbbi találkozójuk alkalmával ugyanis – a 2010–2011-es kiírás nyolcaddöntőjében – az olaszok jutottak tovább, az első felvonásban otthon elszenvedett 1–0-s vereség ellenére, míg egy évvel korábban a döntőben győzött az Inter 1–0-ra a Bayernnel szemben. A bajorok ma is kulcsemberek közé sorolt játékosa, Thomas Müller előbbi meccsen gólt is szerzett, utóbbit végigjátszotta. Érdekesség, hogy ebben a párosításban nem született hazai győzelem: a németek mindhárom milánói meccset megnyerték, Münchenben a milánóiak mérlege két győzelem és egy döntetlen.

A mostani idényben az Inter lendülete két győzelmét követően megtört a Serie A-ban, mert a Cremonesét ugyan legyőzte, a Laziótól, valamint a városi rivális, bajnoki címvédő AC Milantól úgy kapott ki, hogy mindkét rivális háromszor vette be a kapuját. A Bayern óriási lendülettel kezdte a Bundesligát – három meccsét nyerte meg, 15–1-es, rekordot jelentő összesített gólkülönbséggel –, utána viszont veretlenségét megőrizte ugyan, de a Borussia Mönchengladbach, majd szombaton az 1. FC Union Berlin gárdájával sem bírt, mindkétszer 1–1-re végzett.

A négyes másik mérkőzésén a szezont kiválóan kezdő FC Barcelona otthon játszik a cseh Viktoria Plzennel, míg a D-csoportban az Európa Liga címvédőjeként BL-főtáblás Eintracht Frankfurt a Sporting Lisszabon együttesét fogadja. A német házigazdák a szombati főpróbán a három magyar válogatott játékost is foglalkoztató RB Lipcse ellen remekeltek (4–0).

A szerdai program, Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló (a mérkőzések – két kivétellel – 22 órakor kezdődnek):

A-csoport: • Ajax Amszterdam (holland)–Glasgow Rangers (skót) – 19.45-kor, élőben közvetíti a DigiSport1, az Orange Sport2 és a Prima Sport1 tévéadó • SSC Nápoly (olasz)–FC Liverpool (angol) – DigiSport2, Orange Sport2 és Prima Sport1.

B-csoport: • Atlético Madrid (spanyol)–FC Porto (portugál) – Orange Sport4 és Prima Sport4 • Club Brugge (belga)–Bayer Leverkusen (német).

C-csoport: • FC Barcelona (spanyol)–Viktoria Plzen (cseh) – DigiSport3, Orange Sport3 és Prima Sport3 • Milánói Internazionale (olasz)–Bayern München (német) – DigiSport1, Orange Sport1 és Prima Sport2.

D-csoport: • Eintracht Frankfurt (német)–CP Sporting Lisszabon (portugál) – 19.45-kor, DigiSport2, Orange Sport3 és Prima Sport2 • Tottenham Hotspur (angol)–Olympique Marseille (francia) – DigiSport4.