Bajnokok Ligája: győzelmi kényszerben lép pályára Dortmundban a PSG

Győzelmi kényszerben lép pályára a Borussia Dortmund vendégeként szerdán este a Paris Saint-Germain a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában.

A francia együttes három ponttal marad el az F-csoport első helyén álló német riválistól – amely már biztos nyolcaddöntős –, azonban csak kettővel áll jobban, mint a harmadik angol Newcastle United, amellyel szemben rosszabb az egymás elleni mérlege.

A Newcastle szerdán a hozzá hasonlóan ötpontos olasz AC Milant fogadja, és a továbbjutáshoz mindkét csapatnak arra van szüksége, hogy nyerjen, miközben a PSG nem győz Dortmundban.

A Borussiánál számos játékos kénytelen kihagyni az összecsapást: az osztrák Marcel Sabitzer és az elefántcsontparti–francia Sébastian Haller például sérülés, Emre Can pedig sárga lapos eltiltás miatt nem bevethető. A párizsiak sincsenek sokkal jobb helyzetben, sárga lapok miatt Ousmane Dembélé nem léphet pályára Dortmundban, de a gyógyulófélben lévő Presnel Kimpembe sem állhat a csapat rendelkezésére a hírek szerint.

A PSG eddig még nem nyert tétmeccset Dortmundban, 2020 februárjában a BL nyolcaddöntőjében 2–1-re kikapott, 2010-ben pedig az Európa Liga csoportkörében 1–1-es döntetlent játszott a Borussia vendégeként.

Ami a többi csoportot illeti: az E-jelű négyesben már csak a csoportelsőség kérdése nyitott, erről Madridban a házigazda Atlético és az SS Lazio Róma találkozója dönt majd. A spanyolok egy ponttal többet szereztek, mint az olaszok, így ha nem veszítik el a meccset, akkor az élen zárják a csoport küzdelmeit. Itt az is eldőlt már, hogy a harmadik hely a holland Feyenoord Rotterdamé lesz, amely így tavasszal az Európa Liga egyenes kieséses szakaszában folytatja, a negyedik skót Celtic Glasgow pedig búcsúzik az európai kupaporondtól.

A G-csoportban a címvédő angol Manchester City már biztosan első helyen jut a legjobb 16 közé, másodikként pedig a magyar válogatott kapus Gulácsi Pétert és a védő Orbán Willit is foglalkoztató RB Lipcse végez, és lesz nyolcaddöntős. Ahogy Marco Rose, a lipcseiek vezetőedzője már a Manchester City elleni mérkőzés előtt jelezte, a németeknél várhatóan kezdő lesz Gulácsi, s ezt a DPA hírügynökség előzetese is megerősíti. A 33 éves, 51-szeres válogatott kapus tavaly októberben, a Celtic elleni BL-mérkőzésen térdszalagszakadást szenvedett, és csaknem egy évig nem játszott.

A harmadik hely és az ezzel járó EL-szereplés a svájci Young Boys Berné, a negyedik, kiesést jelentő pozícióban pedig a szerb Crvena Zvezda Belgrád zár. Előbbi szerdán a Lipcse vendége lesz, míg utóbbi a Cityt fogadja.

A H-csoportban az éllovas katalán FC Barcelona már biztosan nyolcaddöntős, és ezúttal a pont nélkül sereghajtó belga Royal Antwerpen otthonában szerepel. A másik nyolcaddöntős szereplést érő helyről viszont az FC Porto és a Sahtar Donyeck portugáliai összecsapása dönt majd. A két együttesnek egyformán 9 pontja van, ám egymás elleni összevetésben a Porto áll jobban, mivel 3–1-re győzött a Sahtar pályaválasztása mellett szeptemberben Hamburgban. A portugálok így egy döntetlennel is továbbjuthatnak, míg az ukrán csapat csak győzelemmel kerülhet a legjobb 16 közé, minden más esetben az Európa Ligában folytatja tavasszal. A portói meccset a nagykárolyi Kovács István vezeti.

A tervezett program, Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló (a mérkőzések – két kivétellel – 22 órakor kezdődnek):

E-csoport: • Atlético Madrid (spanyol)–SS Lazio Róma (olasz) – élőben közvetíti a DigiSport3, az Orange Sport4 és a Prima Sport5 tévéadó • Celtic Glasgow (skót)–Feyenoord Rotterdam (holland). A csoport állása: 1. (és továbbjutott) Atlético 11 pont, 2. (és továbbjutott) Lazio 10, 3. Feyenoord 6, 4. Celtic 1.

F-csoport: • Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia) – DigiSport1, Orange Sport1 és Prima Sport1 • Newcastle United (angol)–AC Milan (olasz) – DigiSport2, Orange Sport2 és Prima Sport2. Az állás: 1. (és továbbjutott) Dortmund 10 pont, 2. PSG 7, 3. Newcastle 5 (5–5), 4. AC Milan 5 (3–7).

G-csoport: • RB Lipcse (német)–Young Boys Bern (svájci) – 19.45-kor, DigiSport2, Orange Sport3 és Prima Sport2 • Crvena Zvezda Belgrád (szerb)–Manchester City (angol) – 19.45-kor, DigiSport1, Orange Sport2 és Prima Sport1. Az állás: 1. (és továbbjutott) Man. City 15 pont, 2. (és továbbjutott) Lipcse 9, 3. Young Boys 4, 4. Crvena Zvezda 1.

H-csoport: • FC Porto (portugál)–Sahtar Donyeck (ukrán) • Royal Antwerpen (belga)–FC Barcelona (spanyol) – Orange Sport3 és Prima Sport3. Az állás: 1. (és továbbjutott) Barcelona 12 pont, 2. Porto 9 (10–5), 3. Sahtar 9 (7–7), 4. Antwerpen 0.