Bagossy Levente díszletmakettjei és magyar színházak előadásai is megtekinthetők az Országos Színházi Fesztiválon

Bagossy Levente díszletmakettjei és magyar színházak előadásai is megtekinthetők az Országos Színházi Fesztiválon
Bagossy Levente Jászai Mari-díjas díszlettervező színházi díszletmakettjei és több erdélyi magyar színház előadásai is megtekinthetők Bukarestben a 32. Országos Színházi Fesztiválon (FNT) november 5. és 13. között.

Bagossy Levente kiállítása a Liszt Intézet bukaresti központjában látható, a tárlat az elmúlt 30 év színpadtervei közül húszat mutat be a bukaresti közönségnek miniatűr makett formájában. Ezek között látható a Don Giovanni, az Úrhatnám polgár, a Tartuffe, a Hamlet vagy a Függöny fel! című produkciók színpadképeinek kicsinyített mása is.

A romániai színházi szakma legfontosabb seregszemléjének számító, a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) által szervezett fesztivál előadásai szombaton kezdődnek. A fesztivál első napján a nemrég elhunyt Ion Caramitru színművészről, az UNITER volt elnökéről kiállítással emlékeznek meg.

A fesztivál kurátorai beválogatták a programba egyebek mellett a kolozsvári és a sepsiszentgyörgyi magyar színházak előadásait is. A Kolozsvári Állami Magyar Színház két produkcióját hívták meg, így bemutatják Shakespeare Hamletjét Tompa Gábor rendezésében és Eugène Ionesco Macbett című darabját is, amelyet Silviu Purcărete rendezett. Kolozsvárról egy harmadik magyar nyelvű előadás is érkezik a fesztiválra, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának végzős diákjai Kosztolányi Dezső Édes Anna című művét viszik színre.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház szintén két produkcióval szerepel. Előadják a Jógyerekek képeskönyve című junkoperát Hegymegi Máté rendezésében, valamint Stefan Arsenijević, Bojan Vuletić és Srdjan Koljević Szerelem és más bűntények című darabját, amely Arsenijević azonos című filmje alapján készült, és Theodor-Cristian Popescu állította színpadra.

Sepsiszentgyörgyről is érkezik egy harmadik előadás a seregszemlére, mivel a programba beválogatták az M Stúdió mozgásszínház Are we human or are we dancers? (Emberek vagy táncosok vagyunk?) című produkcióját, amely Ioana Marchidan koncepciója és koreográfiája alapján készült. A fesztiválon játszani fogják a Nagy Botond rendezte Hazatérés című előadást is, amely Matei Vișniec drámaíró műve alapján készült a szucsávai Matei Vișniec Színházban.