Az ötödik helyért folytathatja az Universitatea

Lejátszották szerdán a női kosárlabda Nemzeti Liga negyeddöntőinek második mérkőzését, amelyek után máris kialakult az elődöntők párosítása. Ez egyben értelemszerűen azt is jelenti, hogy a Kolozsvári Universitatea lányai hazai pályán sem tudtak a Târgoviştei Municipal fölé kerekedni.

Jannisz Koukkosz tanítványai 65:54-re kaptak ki az első meccsen, idegenben, de az Universitatea maroknyi szurkolótábora – a szerda esti mérkőzésen mintegy 80 személy ült csupán a lelátókon – abban reménykedett, hogy a csapat hazai pályán ki tudja egyenlíteni az állást a két győzelemig tartó párharcban. Erre az is adott némi reményt, hogy az alapszakaszban itthon nyertek a lányok a Municipal ellenében, amely azonban időközben láthatóan jobban összefort, és némi szerencsével nemrég Román Kupa-döntőt játszhatott.

A találkozó első kosarát is a vendégek szerezték, Alina Chivu triplájával, majd a lányok mintha elfelejtették volna, hogy a sportágat kosarakra játsszák: az 5. percbe lépve még csak 2:4 volt az állás – akkor szerezte a kolozsváriak első pontjait Alexandra Uiuiu… A vendégek nemsokára elléptek 2:9-re, illetve 3:11-re; a negyedben a két együttes összesen is csupán 18 pontot dobott (5:13).

A folytatásban viszont felélénkült a játék, ami elsősorban a hazaiak érdeme volt: a rivális trénerének időkérése ellenére felzárkóztak 15:16-ra, majd a találkozó 16. percében a kolozsváriak először vezettek a mérkőzés során (19:18). Nem sokkal később, Kovács Renáta triplájával az előny négy pontra nőtt (24:20), de a játékrész utolsó perceiben a vendégek döntetlenre „mentettek”.

Térfélcsere után ismét egy triplával nyitott a Târgovişte, majd ötpontos előnybe került, így ezúttal Koukkosz volt kénytelen időt kérni. Mindhiába: a vendégek előnye tovább nőtt (33:41), de miután az utolsó percben csak a kolozsváriak tudtak kosarat dobni, még semmi sem volt elveszve (40:45).

Az utolsó tíz perc viszont vendég-kosarakkal indult, és hiába az újabb hazai time-out, a különbség gyorsan tíz pont fölé kúszott (40:51), sőt, itt sem állt meg: a negyed felénél 42:58-ra vezetett a rivális. Innen pedig már nem volt visszaút.

A további párharcokat szintén 2–0-lal nyerték az alapszakaszt előrébb végző csapatok, így kialakult az elődöntők párosítása: Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC–Aradi UAV, Konstancai MSC–Târgoviştei Municipal. Az Universitatea az 5–8. helyért folytatja a bajnokságot, és a Marosvásárhelyi VSK-val csatázik az első körben; a másik ágon a Bukaresti Rapid és a Brassói Korona méri össze erejét. Mind az elődöntők, mind a helyosztók két nyert mérkőzésig tartanak, az első találkozók (Kolozsvár kezd itthon) március 29-én lesznek. A további két játéknap: április 5. és – ha szükséges – április 9. Az alapszakasz során a kolozsváriak 81:77-re nyertek Marosvásárhelyen és 74:60-ra itthon.

A szerdai eredmények: Kolozsvári Universitatea–Târgoviştei Municipal 48:63 (5:13, 22:14, 13:18, 8:18), Marosvásárhelyi VSK–Konstancai MSC 56:85, Brassói Olimpia–Sepsiszentgyörgyi Sepsi 58:99, Aradi UAV–Bukaresti Rapid 52:64.