Athénba is indít járatot idén a Wizz Air

Ciceo: a légitársaság biztosítja a forgalom 67 százalékát

Athénba is indít járatot idén a Wizz Air
Tízéves kolozsvári távlatokra tekintett vissza tegnapi sajtótájékoztatón Váradi József a Wizz Air, Közép és Kelet-Európa legnagyobb légitársaságának magyar vezérigazgatója. Elmondta: 2007-ben járt először Kolozsváron s már akkor erős jelenlétről és együttműködésről állapodott meg David Ciceóval, Erdély fővárosa légikikötőjének vezetőjével. – Tíz év távlatából elmondhatom, hogy a kolozsvári repülőtér az egyik legjobb európai példa arra, hogyan kell egy települést felírni a légi közlekedés térképére. Kolozsvár példa a Wizz Air számára, s gratulálok David Ciceónak a kiváló teljesítményért – fogalmazott Váradi József. – Tavaly a légitársaság összesen 28 millió utast szállított, 600 új alkalmazottat dolgoztat. Stratégiai szempontból a kolozsvári reptér rendkívül fontos bázis a Wizz Air számára – jelentette ki.

A vezérigazgató prezentációjából kiderült: idén Bécsben nyitnak új légibázist. Későbbi újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem kizárt, hogy Kolozsvárról is indítanak járatot az osztrák fővárosba. – 2014-től minden évben kétszámjegyű volt a növekedés, bevezettük a 48 órán át tartó ármegőrzési szolgáltatást, valamint azt is, hogy kisebb összeg ellenében valaki később társíthatja utazótársai listáját az eredeti foglaláshoz – részletezte.

Romániával kapcsolatban kifejtette: tavaly 26 százalékos növekedést értek el az előző esztendőhöz képest. – 2006–2017 között összesen 35 millió utast szállítottunk Romániából, és máshonnan az országba, jövőre 16 százalékos bővülésre számítunk. A 35 százalékos romániai piaci részesedésünk nagyobb, mint a Taromé és a Blue Air légitársaságé együtt. Kolozsváron tavaly 31 százalékos növekedést sikerült elérnünk, 1,8 millió utast szállítottunk a különböző célállomásokra. 2007 óta összesen 8 millió utas közlekedett velünk Kolozsvárról, valamint máshonnan ide. Itt 210 alkalmazottunk van és 6 gép állomásozik a repülőtéren. Idén új járatot indítunk Kolozsvárról Athénba – jelentette be Váradi József.

David Ciceo, a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér vezérigazgatója a sajtónak elmondta: az utasforgalom vonatkozásában tavaly 43 százalékos növekedést értek el, ami plusz 800 ezer személyt jelent. – Húsz ország 45 célállomására szállítja az utasokat a velünk együttműködő hét légitársaság. Rekordokat is döntöttünk: a legtöbben, 290 ezren augusztusban fordultak meg a repülőtéren, volt viszont egy nap, amikor 10 ezren vették igénybe szolgáltatásainkat. A Wizz Air a forgalom 67 százalékát biztosítja. Legtöbben Bukarestbe utaznak Kolozsvárról, a brit főváros a következő közkedvelt célállomás, a harmadik helyen pedig München áll. 

A Szabadság aziránt is érdeklődött, hogy továbbra is a kolozsvári repülőtérről működtetik-e majd a budapesti járatot, ha befejeződnek a marosvásárhelyi repülőtér kifutópályájának munkálatai (mint ismeretes, ezért helyezték át a járatot Kolozsvárra – szerk. megj.) – A helyzet rendezése már túl hosszú ideje húzódik, s időközben megerősödtünk Kolozsváron. Valószínűleg továbbra is igénybe vesszük a marosvásárhelyi repülőteret, de nem bázisként működik majd – jegyezte meg Váradi József.