Wizz Air: mesterséges intelligencia segít az ügyfélszolgálatban

A légitársaságot váratlanul érte az új hajtóművek átvizsgálása

felszállás
Kolozsvárról 16 ország 30 célállomásának elérésére biztosít lehetőséget a légitársaság FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN
Áprilistól a Wizz Air légitársaság bevezeti a mesterséges intelligenciát (AI) a késésekkel, járattörlésekkel és más ügyfélszolgálati kérdésekkel kapcsolatos helyzetek kezelésére – jelentették be szerdai kolozsvári sajtótájékoztatójukon a cég illetékesei. Az AI segít abban, hogy az utasokat anyanyelvükön mihamarabb értesítsék, és problémájukra gyors megoldást találjanak. Hangsúlyozták: amennyiben utasaik nem ügynökségen keresztül foglalták a repülőjegyeket, és közvetlenül el tudják érni őket, az AI rendkívül összetett és gyors adatfeldolgozó kapacitása révén az érintettek sms-t, e-mailt kapnak, illetve az AI vezérelte telefonhívásnak köszönhetően elmondhatják, részesültek-e ellátásban, illetve járattörlés esetén milyen opciók kínálkoznak. Az utóbbi időben a hajtóművek miatt bekövetkezett tömeges járattörlések, a késedelmes jegyár-vis¬szafizetések és a rendszerpótdíj ügyére is rákérdeztünk.

Áprilistól a mesterséges intelligencia (AI) vezérelte új rendszert vezetnek be az ügyfélszolgálattal (járatmódosítások és -törlések, késések, utasszolgálat, üzemzavar stb.) kapcsolatos ügyek kezelésére – jelentették be a kolozsvári repülőtér legjelentősebb ügyfelének, a járatai 63 százalékát üzemeltető Wizz Air szerdai sajtótájékoztatóján. Amennyiben a légitársaság rendelkezik az utas adataival, az eddigi sms és e-mail mellett a mesterséges intelligencia telefonon is jelentkezik, és teljes körű szolgáltatást biztosít. 

– Az új rendszer bevezetése hatalmas előrelépés azok számára, akik közvetlenül a wizzair.com weboldalon, illetve a légitársaság applikációjában foglaltak jegyet, mert a mesterséges intelligencia vezérelte informatikai rendszer segítségével közvetlenül fel tudjuk venni velük a kapcsolatot, s megoldást is kínálunk a problémákra. Az AI kezeli majd az ügyfélszolgálati ügyek túlnyomó részét – mondta Radó András, a légitársaság kommunikációs szakembere. 

Járattörlés-lavina és visszafizetések

Az utóbbi időben a hajtóművek be nem tervezett műszaki vizsgálata miatt a Wizz Air nagyon sok járatát törölte, sokaknak két hónapot is kellett várnia a jegyár-visszatérítésre. 

– Más légitársaságokkal egyetemben minket is teljesen meglepetésszerűen ért az A320neo családba tartozó repülőgépek hajtóműveinél hirtelen felmerülő műszaki vizsgálat. Hangsúlyozom: ezek nem a menetrend szerinti ellenőrzések, így a gyártó váratlan bejelentése más légitársaságokat is érint. Az új motor forradalmasította ugyan a hajtóműveket, ám az új technológia, amelynek köszönhetően csökkent a fogyasztás és a zaj, ellenőrzésre szorul. Ez nem a Wizz Air hibája, világszerte 1200 hajtóművet érint, amelyek teljes szét- és összeszerelése egyenként közel 300 napot igényel. A 201 gépünkből 40-ben ilyen hajtómű van, ezeknek rendkívül összetett műszaki eljáráson kell átesniük. 

(Kiss Olivér felvétele)

Hozzátette: az utóbbi időszakban 100 millió eurót fektettek be a teljes Wizz-hálózat stabilizálásába, az adatszerverüket új helyre költöztették. 

– A statisztikák szerint járattörlés esetén az érintettek 98 százaléka 30 napon belül visszakapta a pénzét. Nagyon sajnáljuk azokat az eseteket, amikor ez nem így történt. Azon dolgozunk, hogy mindenkinek a lehető leggyorsabban visszautaljuk a jegy árát – fogalmazott Radó András.

Azt is felvetettük, hogy sok foglalásnál 10 eurós úgynevezett rendszerpótdíj jelenik meg a számlákon. 

– Ez rendszerint az utazási irodák által használt automatikusan kereső és foglaló számítógépes program által végzett foglalásokra érvényes, weboldalunk vagy az applikációnk ugyanis úgy érzékeli, nem ember foglalja le a jegyet. Online beküldött panasz esetén minden utasnak visszatérítjük a pénzt. A mesterséges intelligencia révén pedig nemsokára jobban kiszűrhetjük ezeket a programokat – tette hozzá a kommunikációs szakember.

Tudatta azt is, hogy a nyári időszakban az esetleges üzemzavarok és rendellenességek kezelésére megkétszerezik a rendelkezésre álló tartalék repülőgépek számát.

Növekedés Kolozsváron is

Valeria Bragarenco, a Wizz Air kommunikációs menedzsere kijelentette: a légikikötő forgalmának 63 százalékát a magyar érdekeltségű légitársaság bonyolítja le. Kolozsvárról 16 ország harminc célállomásának elérésére biztosít lehetőséget. 

– A kolozsvári repülőtérrel kötött együttműködési megállapodás kezdete, azaz 2007 óta légitársaságunk 18 millió utast szállított Kolozsvárra vagy innen máshová. Megváltozott a tendencia: a kincses városból a legtöbben már nem azért utaznak a Wizz Airrel, hogy nyugat-európai munkahelyükre mehessenek. A statisztikák szerint a Kolozsvárról elutazó vagy az ide érkezők több mint fele családtagokat vagy barátokat látogat meg. A többi 21 százalék szabadidős utazó, újabb 20 százalék rövid külföldi városlátogatásra megy, 9 százalék pedig üzleti úton vesz részt – jelentette ki Valeria Bragarenco. 

Hozzátette: idén a Wizz Air több mint 2 millió ülőhelyet biztosít az utazni kívánók számára. Tavaly a cég 2 millió utast szállított Kolozsvárról vagy a kincses városba, ami 2022-höz képest 18 százalékos növekedést jelent. Kiemelte: tavaly Romániában a légitársaság a járatok 99,3 százalékát menetrendszerűen üzemeltette, azaz jelentéktelen volt a járattörlések száma.