Agrárminiszter: az állam nem szabhatja meg a bevásárlás idejét

Az állam nem szabhatja meg az embereknek, hogy mikor mehetnek vásárolni – vélekedett a tervezett hétvégi boltzárról a mezőgazdasági miniszter, aki szerint egy felmérés eredményei alapján hoz majd erről döntést a koalíció.

Az Agerpres hírügynökség által idézett Florin Barbu elmondta: a kiskereskedők nemcsak a bevásárlóközpontok, hanem a lakónegyedi kisebb boltok hétvégi bezárását is kérték a kormány képviselőivel folytatott egyeztetésükön. 

„Szerintem nem kényszeríthetjük az embereket, hogy az állam által megszabott idősávokban menjenek vásárolni” – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: sokan hét közben nagyon elfoglaltak, ezért hétvégén szerzik be az élelmiszereket a következő hétre.

A tárcavezető rámutatott, újabb tárgyalásra fogják hívni a kiskereskedőket, ugyanakkor attól sem zárkózik el, hogy kikérjék a lakosság véleményét a hétvégi boltzárról. Egy felmérést mindenképpen készítenek, és ennek alapján dönthet majd a koalíció a további lépésekről – tette hozzá Florin Barbu. 

Marcel Ciolacu miniszterelnök múlt héten jelentette be, hogy a kiskereskedők javaslatára a kormány mérlegeli a bevásárlóközpontok és az élelmiszerboltok hétvégi bezárásának lehetőségét. A kormányfő azt mondta, kiadta elemzésre a javaslatot a kabinet illetékeseinek, de „nem lesz könnyű a döntés.” 

„Ez esetben azt kellene mondani az embereknek, hogy szombat délig végezzék el a bevásárlásaikat. De én nem szabhatom meg, hogy mikor menjenek el a boltba élelmiszert vásárolni. Ez mindenkinek a saját döntése” – fogalmazott Ciolacu, hozzátéve azonban, hogy amennyiben létezik egy életképes alternatíva a jelenlegi rendszerre, meg lehet fontolni a bevezetését.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Vesztegetés elfogadása miatt alapfokon 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a Kolozs megyei törvényszék Sorina Pintea volt egészségügyi minisztert.
Belpol