A BBTE az UBBMed programja révén nagyszabású új kutatási projektekben vesz részt

A BBTE az UBBMed programja révén nagyszabású új kutatási projektekben vesz részt
A Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem 2022-ben indította el az UBBMed programot az Egészségügyi Iskolán belül (UBB School Health”), hogy az egyetemen már meglévő, de nem eléggé integráltan és összehangoltan működő orvosbiológiai kutatások és egészségtudományok területén tevékenykedő műhelyek számára közös platformot hozzanak létre.

Bár az UBBMed csak nemrég kezdte meg tevékenységét, máris jelentős nemzetközi konzorciumokat koordinál vagy ezek tagja. Az Eutopia európai egyetemi szövetség keretében létrejött, a BBTE által koordinált Health konzorcium meghívást kapott egy közel 5 millió euró értékű támogatási szerződés aláírására az Európai Bizottsággal. A projekt vezetője, Markó Bálint egyetemi tanár kifejtette: a pályázat kiváló lehetőséget biztosít az orvosbiológiai és egészségtudományi szakterület megerősítésére a BBTE-n, hiszen az Eutopia szövetség keretében világszínvonalú orvosbiológiai és egészségtudományi iskolák működnek. Emellett egy akadémiai stratégiát is kidolgoznak a különböző orvosbiológiai és egészségtudományi műhelyek integrált, multi-, inter- és transzdiszciplináris együttműködésére, a BBTE, illetve az Eutopia szövetség tagjai számára, amely ugyanakkor összeurópai szinten is modellként működhet a felsőoktatási térségben.

A BBTE tagja a MediKlaszter Kft. által koordinált európai konzorciumnak is, amelyet az Európai Bizottság nemrég egy közel 1,5 millió euró értékű támogatási szerződés aláírására hívott meg. A projekt célja egy innovatív egészségtudományi ökoszisztéma kidolgozása a konzorcium szintjén, amely mintaként szolgálhat európai szinten. Az ökoszisztéma – a teljesség igénye nélkül – három kulcstémára összpontosít majd: orvostechnikai eszközökre, vészhelyzeti felszerelésekre, valamint az orvostechnikai eszközökre vonatkozó előírások betartására.

A BBTE munkacsoportját Anca Andreica egyetemi tanár koordinálja. „A BBTE szakmai tapasztalata a Big Data és a bioinformatika területén, illetve a BBTE szuperszámítógépe innovatív módon hasznosul a projektben az egészségtudományok területén. Ez megerősíti az UBBMed UBBMed-Tech komponensét, olyan megoldásokat kínálva, amelyek európai szinten általánosan elfogadottá válhatnak” – nyilatkozta Anca Andreica.

A BBTE tagja még a Maastrichti Egyetem által koordinált európai konzorciumnak is, amely közel 8 millió eurót fordít a farmakogenetika mentális egészségben betöltött szerepének tanulmányozására. „A BBTE országos szinten úttörő a genetikai tanácsadás terén, míg a mentálhigiénés szaktanácsadás és kutatások terén világszinten jegyzett, ahogy ez a nemzetközi egyetemi rangsorokból is kitűnik. Az elkövetkezőkben pedig olyan nemzetközi tevékenységekben is részt vesz, amelyeknek rendkívül fontos elméleti és alkalmazott vonatkozásai vannak. A klinikai tevékenységen túl, amelyet kifejezetten a BBTE kivitelez, és amely idén indul be, a BBTE a konzorcium keretében más tevékenységekbe is bekapcsolódik: az adatvédelmi, biztonsági és etikai politikák kialakításába és értékelésébe; a személyre szabott gyógyszeres kezelés pszichológiai következményeinek felmérésébe; a gazdasági hatás felmérésébe, illetve a mentálhigiénés politikákra vonatkozó ajánlások kidolgozásába” – fejtette ki Ramona Moldovan egyetemi adjunktus, a BBTE munkacsoportjának koordinátora a konzorciumon belül.

A három új projekt kapcsán Daniel David a BBTE rektora elmondta: a BBTE átfogó kínálatának szerves részét kell képeznie az orvosbiológiai komponensnek, amelyet úgy dolgoztak ki, hogy kiegészítő is kumulatív jellegű legyen az egészségtudományok szakterületén az országban és a városban. „Elsősorban a kutatás–fejlesztés–innováció kerül előtérbe, olyan területeken, mint a mentálhigiéné, a közegészségügy, az egészségügyi technológiák, az egészségügyi közgazdaságtan, amelyekben a BBTE országos és nemzetközi szinten is versenyelőnyökkel rendelkezik. Ezek az új és jelentős projektek természetes velejárói a gondosan megtervezett egyetemi fejlesztéseknek, és hamarosan újabbak is következnek. Az UBBMed ezeken kívül számtalan kisebb, specifikusabb egyéni vagy csoportos projektet is indít a továbbiakban” – fogalmazott a rektor.

Borítókép: illusztráció, ubbcluj.ro