Vincze Loránt: Érzelmi döntés született Ukrajna EU-tagságának támogatásáról
Vissza

Vincze Loránt: Érzelmi döntés született Ukrajna EU-tagságának támogatásáról

Minél előbb garantálni kell Ukrajna tagjelölti státuszát – áll abban a határozatban, amelyben az Európai Parlament az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos álláspontját rögzíti. Ezt megelőzően Volodimir Zelenszkij azt kérte az EU tagállamaitól, hogy országa különleges eljárás keretében azonnal csatlakozhasson az unióhoz. Ukrajna gyorsított tagfelvételének esélyeiről Vincze Lorándot kérdeztük. Az EP-képviselő elmondta: érzelmi döntésről van szó, ami a jelen helyzetben érthető, de amikor béke lesz Ukrajnában, ismét az észérvek kerülnek elő.

- Ebben a háborús hangulatban a hangsúly most az érzelmeken van. Az ukránok mindent elkövetnek, hogy vége legyen a harcoknak, hogy kivonuljon az agresszor. Ilyen összefüggésben az európai uniós tagság – annak ígérete - két szempontból is fontos. Egyrészt üzenet a hazai lakosság fele, hogy igenis, van perspektíva, van európai jövője Ukrajnának, érdemes kitartani, harcolni. Másrészt üzenet Oroszország fele is, hogy létezik egyféle uniós védőernyő - ha nem is katonai, hanem erkölcsi értelemben – amennyiben Brüsszel hivatalosan is tagjelöltnek nyilvánítja Ukrajnát, vélekedik Vincze Loránt.

A képviselő szerint az unió részéről szintén érzelmi döntések motiválják az ukrán tagjelölti státuszra vonatkozó határozatot, hiszen ebben a helyzetben mindenki segíteni próbál.

- Nagy a tehetetlenség érzete, ezért a segítőkészség ilyesmiben nyilvánul meg: kijelenteni, hogy Ukrajna az unióhoz tartozik. Ebben a döntésben kevés a racionális elem. Az viszont nem kétséges, hogy az uniós tagság elsősorban az egységes piachoz való csatlakozást jelenti, amelynek számos gazdasági feltétele van. Politikai nyilatkozat szintjén lehet azt mondani, hogy a tagjelölti státust előbbre lehet hozni, de a csatlakozási folyamat nem térhet el a többi állam esetében alkalmazott eljárástól. Ez egyértelmű. Most azonban még nincs itt az ideje a racionális elemzésnek. Az EP-nyilatkozatból különben világosan kiderül, hogy egy folyamatról beszélünk. Majd megnyílnak a csatlakozási fejezetek és csakis azok teljesítésétől függ a tagság elfogadása. Amelyről valamennyi tagállamnak kedvezően kell döntenie. Márpedig Franciaország, Hollandia vagy a skandináv országok óvatossága az új tagok felvételével kapcsolatosan közismert, nem hiszem, hogy változott volna. Még Szerbia esetében sincs határidő… Azt is mondhatnám, hogy igazságtalan volna a nyugat-balkáni országokkal szemben, ha Ukrajna „soron kívül” kerülne az unióba, magyarázta.

A gazdaságiak mellett a tagországoknak eleget kell tenniük a koppenhágai kritériumokban rögzített politikai feltételeknek is, ahogy az Románia és más közép-kelet európai országok esetében is történt.

- Ezek érvényben vannak, a csatlakozási folyamat részét képezik, sőt, Szerbia esetében további szigorúbb elemekkel bővültek. Nem tudom elképzelni, hogy olyan jelölt kapjon tagságot, amelyben a demokrácia intézményei nem működnek, ez pedig fontos volna az Ukrajnában élő valamennyi nemzetiség, köztük a magyar és román közösségek számára is, mondta a politikus.

Kérdésünkre, hogyan látszik Brüsszelből a szomszédos Ukrajnában zajló háború kimenetele, Vincze Loránd úgy fogalmazott: nehéz megítélni ezt jelen pillanatban, sok az ellentmondásos információ.

- Mindenképpen diplomáciai megoldásra van szükség, mert ha a harci cselekmények döntik el ennek a háborúnak a kimenetelét, az nagyon-nagyon súlyos következményekkel járhat Európa számára, gondolok itt az orosz atomfenyegetésre. Csak tárgyalóasztalnál lehet megoldást találni, remélhetőleg ez minél hamarabb bekövetkezik, vélekedett Vincze.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...
Három milliárd lej napelemrendszerek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ