Felhőszakadásokra, jégesőre lehet számítani
Vissza

Felhőszakadásokra, jégesőre lehet számítani

Heves szélre, felhőszakadásra vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) riasztást adott ki ma az országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Felhőszakadásokra figyelmeztető másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztást adott ki kilenc megyére csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Emellett fokozott légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú riasztás lép érvénybe az ország nyugati, központi és északnyugati részében. A szakemberek szerint csütörtök délután 5 órától szombat délig a Bánságban, Olténiában, Erdélyben, a Körösök vidékén és helyenként a hegyvidéken felhőszakadásokra lehet számítani, a leeső csapadék mennyisége meghaladhatja a 40-60 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig akár a 70-80 litert is.

A riasztás a következő megyéket érinti: Máramaros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Temes, Arad és Bihar.

A meteorológusok szerint csütörtökön 10 és 22 óra között megerősödik a szél, a hegyekben, különösen a gerinceken a széllökések sebessége meghaladja a 80-100 kilométert óránként, Erdély déli és keleti részében pedig átmeneti jelleggel 55-65 kilométer/órás sebességet is elérhetnek a légmozgások.

Érvényben lesz ugyanakkor csütörtökön 2 órától péntek este 9 óráig az ország nyugati, középső és északnyugati területein és a hegyvidéken egy fokozott légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú riasztás. Villámlásoktól kísért felhőszakadásokra, heves széllökésekre, elszigetelten jégesőkre lehet számítani.

A leeső csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-30 litert, elszigetelten a 40 litert négyzetméterenként.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csütörtöktől Janovics Napok az Erdély ...
Először helyeztek ki köztéri adventi ...
Csaknem 7 százalékkal nőtt a forgalomba ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ