Vasárnap már bajnok lehet a Kolozsvári U-BT!
Vissza

Vasárnap már bajnok lehet a Kolozsvári U-BT!

Megtört a jég a férfi kosárlabda Nemzeti Liga-döntő párharcában: elsőként – csütörtökön este – a Kolozsvári U-BT együttesének sikerült idegenben győznie, ezzel pedig 0–2-ről fordítva 3–2 arányban vezet a négy nyert mérkőzésig tartó párharcban. Ez azt jelenti, hogy Mihai Silvăşan csapata vasárnap, hazai közönség előtt megvédheti címét, egyben pontot tehet a bajnokság 2022–2023 idényének a végére. A Silvăşan-gárda csütörtökön kiváló utolsó negyedbeli teljesítményével, az akkor összehozott 17:0-s rohamával, nem utolsó sorban az egész mérkőzésen igen jól záró védelmével érdemelte ki a sikert a telt házas Nagyvárad Arénában, így tehát vasárnap már a bajnoki serleggel az asztalon fog játszani, és vélhetően mintegy 10 ezer néző előtt lehet ismét bajnok. A döntő hatodik mérkőzése 18 órától kezdődik a BT Arénában.

A döntő ötödik mérkőzésén már bármelyik csapat karnyújtásnyira kerülhetett a bajnoki címtől, és ez a nyomás igencsak érződött a két csapat első negyedbeli játékán: nagy hangsúlyt fektettek a védekezésre, a támadásokat óvatosan vezették, a pontok így meglehetősen lassan gyűltek a két gárda tarsolyába. A találkozó első pontjait egyébként a döntőben eddig minden mérkőzésen kiváló teljesítményt nyújtó exkolozsvári litván Donatas Tarolis szerezte, de egykori csapattársai sem hagyták alább: a kosarak az első negyedben szinte felváltva estek, a különbség csak az utolsó másodpercekben lett két pontnál nagyobb: Emanuel Ion Căţe akciókosarával a kolozsváriak 14:17-re nyerték a nyitó játékrészt, miután a játékvezetők úgy ítélték meg, hogy Cătălin Baciu dobása a dudaszó után ért be a gyűrűbe.

A második tíz percet Kuti Nándor Levente, majd a bosnyák Nemanja Gordics triplái nyitották (14:23), ami időkérésre kényszerítette a hazaiak edzőjét, Cristian Achimot. A különbség ennek ellenére 10 pont fölé kúszott, és nagyjából úgy is maradt a negyed végéig: a vendégek 29:38-as előnnyel vonultak az öltözőbe.

Szünet után a kubai Karel Guzman Abreu távoli dobásával ismét kimutatta szándékait az U-BT, majd valóságos tripla párbaj következett: a túloldalon Tarolis jelentkezett be kettővel, a vendégektől pedig az amerikai–román Patrick Neal Richard II. is beszórt egyet (35:44). A negyed második felében a hatodik játékos, azaz a hazai közönség támogatásával a hazaiak zárkózni próbáltak, és miután meg is nyerték e játékrészt, az utolsó 10 perc 54:60-ról indult.

Ennek elején a váradiak szinte azonnal egyenlítés közelébe kerültek (60:61), de ekkor az U-BT kimutatta a foga fehérjét: az előző négy játék alapján Silvăşan mester minden bizonnyal kiismerte az ellenfelet, mert tanítványai egy 17:0-s rohammal (60:78) némították el a lelátókat – az alapszakasz győztese mintegy hat és fél (!) percig nem tudott rést találni a kolozsváriak agresszív védekezésében, így kénytelen volt elkönyvelni a sima vereségét.

„Amikor csak 62 pontot kapsz, elmondható, hogy a védelem nagyon jó volt. Nem hagytunk nekik könnyű dobásokat, és nem engedtük, hogy a közönség energiájából táplálkozzanak” – értékelt Mihai Silvăşan. „Nagyrészt mi irányítottuk a mérkőzést. A harmadik negyedben volt a mentális szempontból rendkívül fontos pillanat. Felzárkóztak, az egész terem mögöttük állt, de nekünk volt néhány jó megmozdulásunk. Ennek eredményeként aztán a végén már nem volt kérdéses a győzelem” – folytatta, majd óvatosságra intett: „Nagyon fontos, hogy nyerni tudtunk idegenben, de jelenleg ez nem több idegenbeli győzelemnél: nem biztosít semmit. Meg kell tartanunk az összpontosításunkat, mert meg vagyok győződve arról, hogy a nagyváradi együttes sértett büszkeséggel érkezik majd, és elszántan arra, hogy legyőzzön minket.”

Végeredmény: • Nagyváradi ESK–Kolozsvári U-BT 62:81 (14:17, 15:21, 25:22, 8:21) – kolozsvári pontszerzők: Meindl Leonardo Simoes 15, Karel Guzman Abreu 12, Nemanja Gordics és Emanuel Ion Căţe 11–11, Jalen Leonard Jones és Patrick Neal Richard II. 8–8, Andrija Sztipanovics 6, David Călin Lăpuşte 4, Kuti Nándor Levente és Sztefan Bircsevics 3–3; a keret tagja még: Szentkuti Ákos és Eduard Roschnafsky. A hazaiak legeredményesebbje a litván Donatas Tarolis volt 18 ponttal. A négy győzelemig tartó párharc állása: 3–2 a kolozsváriak javára.

A hatodik mérkőzést a BT Arénában rendezik vasárnap 18 órakor, élőben közvetíti a DigiSport4 és Prima Sport4 tévéadó.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ