U-BT: megvan az idény első trófeája

U-BT: megvan az idény első trófeája
Miután tavaly serleg nélkül zárta az idényt a Kolozsvári U-BT férfi kosárlabdacsapata, idén már az első lehetőséget kihasználták Mihai Silvăşan tanítványai: amint röviden már jeleztük, hétfőn este végig vezetve legyőzték a Román Kupa döntőjében a Nagyváradi ESK-t. Az utóbbi 5 évben ez már a negyedik kupadiadala az U-BT-nek, de először örvendhetett a sikernek hazai közönség előtt.

Amint az várható volt, a Final Four utolsó mérkőzésére megteltek a Horia Demian Sportcsarnok lelátói, így remek hangulatban kezdődött a mérkőzés, annál is inkább, hogy az első kosarat a hazaiak dobták Donatas Tarolis révén. 6:5-ig fej fej mellett haladt a két gárda, de aztán a házigazdák egy jó sorozattal 13:5-re megléptek, majd miután két perccel a játékrész vége előtt már 21:9-cel vezettek, nem volt kérdés, ki nyeri a nyitónegyedet. A folytatásban magához tért a bajnokság címvédője: a nagyváradiak szorgalmasan dolgozták le a több mint 10 pontos hátrányt, így a második negyed felénél már ismét nyitottá vált a mérkőzés (26:24). Ennél többet azonban nem engedtek nekik a hazaiak, akik végül ötpontos előnnyel (34:29) zárták a félidőt.

Térfélcsere után Patrick Richard triplájával kezdődött a kolozsvári pontgyűjtés, s nemsokára ismét 10 pont volt a különbség az eredményjelzőn (41:31). A hárompontos „kihívásba” Kerron Johnson is bekapcsolódott a nagyváradiak bosszúságára, akiknek 50:34-nél kezdett elveszni a talaj a lábuk alól. Az utolsó tíz percnek a hazaiak ilyenformán 18 pontos megnyugtató előnnyel vágtak neki, s hiába nyitott a vendég együttes nyolcpontos sorozattal, hiába volt négyperces hullámvölgyben az U-BT (egyetlen pontot sem szerzett ez idő alatt), a Nagyváradnak az újabb felzárkózásnál többre már nem volt ideje – és ereje.

A két együttes egyébként az utóbbi öt évben immár harmadik alkalommal játszott kupadöntőt, s megannyiszor a kolozsváriak győztek. Másfelől, az idei szezonban a két csapatnak ez volt az ötödik egymás elleni összecsapása – kétszer játszottak a bajnokságban, kétszer az Európa Kupában –, eddig az állás 2–2 volt: mindig a vendéglátó együttes győzött. 

„Sok munkával és a remek közönség segítségével szereztük meg ezt a trófeát” – nyilatkozott a mérkőzést követően Mihai Silvăşan vezetőedző, hozzátéve: az első két negyedben szerettek volna nagyobb előnyt szerezni, mert tudták, hogy a második félidőben a váradiak kizárólag idegenlégiósaikkal fognak játszani, ugyanis ketten közülük megkapták a román állampolgárságot. Ám, miután nem sikerült komolyabb előnyt kovácsolniuk, jött a B-terv: a védelem kimagaslóan játszott a második félidőben. A sikert egyébként a csapatot a háttérből koordináló montenegrói Dusko Vujosevicsnek dedikálták.

Végeredmény: • Kolozsvári U-BT–Nagyváradi ESK 68:61 (23:12, 11:17, 25:12, 9:20). A kolozsvári pontszerzők: Darko Planinics 17, Patrick Richard 16, Kerron Johnson 11, Donatas Tarolis 10, Darryl Leon Jr. Peak 7, Kuti Nándor-Levente 3, Karlo Zganec és Rareş Uţă 2–2; játszott még Andrei Calnicenco és Ştefan Grasu; a keret tagja még: Anton Rotaru és Vida Dávid.

A Kolozsvári U-BT számára a román válogatott Eb-selejtezői miatt jól megérdemelt szünet következik; a csapat legközelebb március 1-jén játszik hivatalos mérkőzést, akkor a bajnokság keretében a Bukaresti Steauát fogadja.

Borítókép: Kolozsvári örömünnep – FOTÓ: MEDIAFAX